Lactose-intolerant? Test het zelf.

Hoe kan ik op lactose-intolerantie testen?

Lactose-intolerantie en melkallergie zijn twee aandoeningen die vaak met elkaar verward worden. In dit blog gaan we dieper in op wat lactose-intolerantie is en wat het verschil is met een melkallergie. Ook leggen we je uit hoe je zelf gemakkelijk vanuit huis test of je lactose-intolerant bent, dus lees snel verder.

Wat is lactose-intolerantie en wat is het verschil met melkallergie?

Lactose-intolerantie is geen allergie, maar een spijsverteringsprobleem. Als je lactose-intolerant bent maakt je lichaam te weinig aan van het enzym dat melksuiker verteert. Dit enzym noemen we lactase. En melksuiker heet met een mooi woord: lactose.
Als je te weinig van het enzym lactase aanmaakt, kun je lactose niet zo goed verteren. Dat zorgt ervoor dat deze suikers onverteerd in je ontlasting aanwezig blijven, waardoor bacteriën in je darmen de suikers kunnen vergisten. Dat kan spijsverteringsproblemen geven, zoals buikpijn, winderigheid en diarree na het eten van zuivelproducten.

Melkallergie daarentegen is een allergische reactie op eiwitten in melk, zoals caseïne en wei. Het is een reactie van je immuunsysteem, vergelijkbaar met een allergie voor pollen (hooikoorts) of een huisdierenallergie. Mensen met melkallergie hebben te maken met symptomen zoals huiduitslag, jeuk, maag-darmklachten en luchtwegklachten.

Wat zijn symptomen van lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie kan verschillende klachten geven doordat bacteriën onverteerd melksuiker in je darmen vergisten. Bij die vergisting komen gassen vrij. Bovendien zorgt lactose in je ontlasting ervoor dat er vocht wordt aangetrokken, waardoor diarree kan ontstaan. De meestvoorkomende klachten en symptomen van een lactose-intolerantie zijn:

  • Buikpijn en krampen;
  • Winderigheid;
  • Rommelend gevoel in je buik;
  • Opgeblazen gevoel;
  • Diarree;
  • Misselijkheid.

Lactose-intolerantie testen

Als je denkt dat je last hebt van lactose-intolerantie, zijn er verschillende manieren om dit te testen. Bijvoorbeeld met een eliminatie-provocatietest. Daarbij begin je met een periode waarin je alle zuivel weglaat uit je voeding: de eliminatiefase. Als je klachten daardoor afnemen, wijst dat op lactose-intolerantie. Om dit te bevestigen volgt de provocatiefase van de test, waarbij je geleidelijk aan weer zuivelproducten toevoegt aan je dieet. Komen de klachten daardoor terug. Dan bevestigt dat je vermoeden van een lactose-intolerantie.

Je kunt je voorstellen dat dit best een ingrijpende verandering is, zo’n dieet wat je niet gewend bent. Want zonder dat je het door hebt, zit melk in veel producten. Natuurlijk ga je ook stoppen of minderen met het gebruik van zuivelproducten als je lactose-intolerant bent. Maar het testen op een intolerantie kan ook op een eenvoudigere manier, bijvoorbeeld met een DNA-test.

DNA test lactose-intolerantie

Ervaar je klachten of denk je de klachten van een lactose-intolerantie te herkennen bij je kind? Dan kun je een speciale lactose-intolerantie DNA-test doen. Deze test werkt met een klein staafje waarmee je wat wangslijmvlies afneemt, waarna het DNA dat daarin zit onderzocht wordt. In het DNA kunnen kleine variaties zitten die ervoor zorgen dat je minder lactase aanmaakt en dus minder goed lactose kunt verteren. 

Voordelen lactose-intolerantie DNA test bij PostYourLab

De lactose-intolerantie DNA-test van PostYourLab is dezelfde lactose-intolerantietest die in het ziekenhuis wordt gebruikt. De test geeft je de mogelijkheid om pijnloos en snel genetische aanleg voor lactose-intolerantie uit te sluiten of vast te stellen.

De lactose-intolerantie DNA-test is ook verkrijgbaar in een speciaal voor kinderen ontworpen afnamekit. Daarmee kun je dus ook je kind gemakkelijk vanuit huis testen. Het DNA neem je eenvoudig af via het wangslijmvlies.

De voordelen van een lactose-intolerantie DNA-test van PostYourLab, zijn:

  • Snelle testuitslag: Nog op de dag dat het monster bij PostYourLab binnen is, ontvang je al de uitslag. Binnen korte tijd weet je dus of je lactose-intolerant bent of niet.
  • Pijnloos en eenvoudig: Geen ongemakkelijke procedures; gewoon een eenvoudige DNA-test waarbij je met een staafje wat wangslijmvlies afneemt.
  • Speciale testkit voor kinderen beschikbaar: Maakt het testen bij kinderen een stuk toegankelijker.

Lees hier alles over de lactose-intolerantie DNA test>>

Of neem een kijkje bij de speciale lactose-intolerantie DNA test voor kinderen >>

Kortom: Lactose-intolerantie is een veelvoorkomend spijsverteringsprobleem. Vaak wordt het verward met een melkallergie, maar dat zijn twee verschillende dingen. Ben je intolerant, dan betekent dat niet dat je allergisch bent. Wel dat je melkproducten niet of minder goed verdraagt. Met de juiste DNA-test, test je snel en gemakkelijk of je intolerant bent voor melkproducten. Met de juiste aanpassingen in je dieet kun je vervolgens veel klachten voorkomen.