Tekort aan vitaminen en mineralen? Doe een bloedtest

Vitaminen en mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Hoewel je gezond eet en leeft, zijn er situaties waarin er tekorten kunnen ontstaan. Maak je je zorgen over een eventueel tekort? En wil je weten wat je kunt doen om te checken of jij een tekort – of misschien wel een overschot – hebt? Lees dan verder.

Vitaminen mineralen tekort testen
Krijg jij genoeg vitaminen en mineralen binnen?

Een tekort aan vitaminen of mineralen

Tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je een dieet volgt of een eenzijdig eetpatroon hebt. Alleen wanneer je voldoende en veelzijdig eet, krijg je van alle soorten vitaminen en mineralen genoeg binnen. De verschillende voedingsmiddelen die op het menu staan, bevatten namelijk ook weer andere vitaminen en mineralen. Zo vindt je vitamine B12 bijvoorbeeld alleen in dierlijke producten [1] en vitamine C vooral in groenten en fruit. Door voldoende te variëren met wat je eet, creëer je een gezond en veelzijdig voedingspatroon.

Heb ik een vitaminetekort?

Heb je niet zo’n veelzijdig voedingspatroon? Volg je een dieet? Of eet je misschien vegetarisch of veganistisch? Dan laat je bepaalde typen voeding weg uit je dieet, waardoor de kans bestaat dat je tekorten krijgt. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan allerlei symptomen veroorzaken, van vermoeidheid en spierpijn tot concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Ook kan je weerstand lijden onder een vitaminetekort. De snelste manier om te ontdekken of je een tekort aan vitaminen of mineralen hebt, is een bloedtest.

Een vitamine B12 tekort?

Een vitamine B12 tekort kan  bijvoorbeeld ontstaan wanneer je nooit dierlijke voedingsmiddelen gebruikt, Vitamine B12 komt namelijk alleen voor in producten zoals vlees en eieren. Daarom is het voor vegetariërs en veganisten belangrijk om actief de voeding aan te vullen met vitamine B12 verrijkte voeding of een vitamine B12 supplement [2]. Zo kun je een tekort aan vitamine B12 voorkomen.

Een vitamine D tekort?

Een vitamine D tekort kan onder andere leiden tot zwakke botten. Voldoende vitamine D is namelijk essentieel voor sterke botten. En daarnaast ondersteunt het ook de goede werking van je immuunsysteem. Wat zeker in de periode dat de ‘r’ in de maand is, essentieel is om je weerstand op peil te houden.

Veel mensen worden niet genoeg blootgesteld aan de zon om voldoende vitamine D aan te maken in de huid. Je komt simpelweg te weinig buiten. Of je huid maakt minder vitamine D aan omdat deze bedekt bijvoorbeeld. Ook leeftijd heeft invloed op de hoeveelheid vitamine D die je aan kunt maken in je huid: als je ouder wordt, maakt je lichaam minder vitamine D aan [3]. Veranderingen in je dagelijkse routine om je blootstelling aan natuurlijk zonlicht te verhogen, zoals buiten wandelen of gewoon regelmatig bij een open raam zitten voor het opvangen van wat extra zonnestralen, kunnen al helpen. Maar uiteraard ook een vitamine D supplement.

Hoe kan ik testen of ik een vitamine- en mineralentekort heb?

PostYourLab biedt een verscheidenheid aan bloedtesten, waaronder testen op vitamine D en B1 & B6. En ook een uitgebreide vitamine en mineralentest waarbij de Vitamine B12, Vitamine D, IJzer, Magnesium en Ferritine waarden worden onderzocht. Het bestellen van een test is snel en eenvoudig en het bloed verzamel je zelf met een vingerprik.

Supplementen tegen tekorten?

Veel mensen gebruiken supplementen om eventuele tekorten aan vitaminen en mineralen aan te vullen. Je zou denken dat je je dan geen zorgen hoeft te maken over de vraag of je vitamine- en mineralengehaltes hoog genoeg zijn. Maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. Zelfs als je supplementen neemt, is het mogelijk dat je lichaam ze niet goed opneemt. Daarom is een bloedtest nuttig om er zeker van te zijn dat je vitamine- en mineralengehaltes zijn wat ze zouden moeten zijn.

Een bloedtest helpt je om erachter te komen of je een tekort hebt, maar toont ook aan of er wellicht sprake is van een overschot. Want ook dat is een mogelijkheid wanneer je te veel of een te hoge dosis supplementen gebruikt.

Hoe werkt de test op een vitaminetekort?

Je bloed laten analyseren bij PostYourLab, doe je gemakkelijk zelf. Met een vingerprik verzamel je zelf een bloedmonster dat je per post opstuurt naar PostYourLab. De resultaten van de test geven je een idee van welke vitaminen en mineralen je tekortkomt en welke stappen je kunt nemen om eventuele tekorten aan te vullen. Je ontvangt de uitslag met daarbij een duidelijke uitleg en aanbevelingen over hoe je je bloedwaarden kunt optimaliseren.

Meestal is het nemen van supplementen of het aanpassen van je dieet voldoende om eventuele tekorten te verhelpen. In sommige gevallen is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Hoe vaak moet ik een vitamine- en mineralenonderzoek laten doen?

Hoe vaak je een vitamine- en mineralenonderzoek moet laten doen, hangt af van je individuele omstandigheden. Als je geen symptomen van tekorten hebt en geen supplementen gebruikt, zul je dit type bloedonderzoek waarschijnlijk niet vaak opnieuw nodig hebben. Maar in sommige gevallen kan het nuttig zijn een vitamine- en mineralentest vaker te herhalen. Bijvoorbeeld:

  • Als je symptomen van tekorten hebt;
  • Wanneer je je zorgen maakt;
  • Of als je supplementen gebruikt.

Een bloedtest is een hulpmiddel

Een vitamine- en mineralenbloedtest is een hulpmiddel voor het onderzoeken van je bloedwaarden. Heb je klachten of maak je je zorgen over je gezondheid, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Bronnen:

[2] Thuisarts.nl – vitamine B12

[3] Thuisarts.nl – vitamine D