Wat is bloedarmoede?

Als je last hebt van vermoeidheid, een bleke huid en je voelt je soms wat duizelig of kortademig, dan kan het zijn dat je bloedarmoede hebt: te weinig hemoglobine of te weinig rode bloedcellen in je bloed. Je kunt eenvoudig zelf een test aanvragen om te checken of er inderdaad sprake is van bloedarmoede. Lees meer.

Blog Bloedarmoede, hemoglobine, witte bloedcellen, rode bloedcellen

Bloedarmoede (of anemie) is een aandoening waarbij er niet genoeg rode bloedcellen of hemoglobine in je bloed aanwezig is. Rode bloedcellen (erytrocyten) bestaan voor een belangrijk deel uit hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit wat zuurstof vanaf je longen door je lichaam kan vervoeren, om zo al jouw lichaamscellen van zuurstof te voorzien. Heb je te weinig hemoglobine en/of te weinig rode bloedcellen, dan bemoeilijkt dat ook dit zuurstoftransport. Dit kan symptomen veroorzaken zoals:

  • Vermoeidheid;
  • Kortademigheid;
  • Duizeligheid;
  • Een bleke huid;
  • Het gevoel hebben dat je flauwvalt.

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Een ijzertekort ontstaat door een gebrek aan ijzer in de voeding of als gevolg van bloedverlies, bijvoorbeeld bij hevige menstruaties. Andere oorzaken zijn vitaminetekorten (vitamine B12 en foliumzuur) of ziekte. Sommige ziekten kunnen ervoor zorgen dat hemoglobine niet goed aangemaakt wordt of dat rode bloedcellen te snel weer worden afgebroken.

Wanneer is het goed om op bloedarmoede te testen?

Als je symptomen ervaart die kunnen passen bij bloedarmoede, is het goed om je bloed eens te laten onderzoeken. Je kunt natuurlijk naar de huisarts gaan, maar tegenwoordig kun je ook zelf een bloedarmoede test online aanvragen. Heb je ernstige klachten, overleg dan altijd met je huisarts.

Hoe test ik op bloedarmoede?

Om te bepalen of je bloedarmoede hebt, kun je je bloed laten onderzoeken. Tests die het hemoglobinegehalte meten, helpen bij het opsporen van bloedarmoede. Onderzoeken die ook het aantal rode bloedcellen meten, geven nog meer informatie over het wel of niet bestaan van bloedarmoede.

De PostYourLab Bloedarmoede test, test zowel op hemoglobine als rode bloedcellen. Daarnaast kijkt deze test ook nog eens naar de hoeveelheid witte bloedcellen (leukocyten) die je in je bloed hebt. De witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in je afweersysteem.

Vermoeidheid bloedonderzoek

Eén van de symptomen van bloedarmoede is vermoeidheid. Bij het Vermoeidheid bloedonderzoek van PostYourLab worden meerdere bloedwaarden meegenomen die iets te maken kunnen hebben met je vermoeidheid. Onder andere het hemoglobine en je rode bloedcellen worden getest. Maar behalve naar eventuele bloedarmoede, wordt er ook gekeken naar:

  • De bloedglucosewaarde (HbA1c);
  • Een schildklierhormoon (TSH);
  • Bepaalde vitaminen en mineralen: ferritine (ijzer), vitamine B12 en vitamine D;
  • De nierfunctie (kreatinine en eGFR);
  • Ontstekingswaarden (CRP en witte bloedcellen).

Dit onderzoek bevat dus ook de waarden die in de bloedarmoede test geanalyseerd worden, plus nog een aantal extra. Als jij veel last hebt van vermoeidheid, kan het het overwegen waard zijn om voor dit onderzoek te kiezen.

Zowel de Bloedarmoede test als het Vermoeidheid bloedonderzoek vinden plaats door middel van een vingerprik.

Wat kan ik zelf doen als mijn resultaten niet goed zijn?

Als je uitslag afwijkend is en blijkt dat je een vorm van bloedarmoede hebt, is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Hij of zij kan je verder helpen. Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om je bloedwaarden zo gezond mogelijk te houden. Je kunt bijvoorbeeld goed letten op wat je eet. Zorg ervoor dat je voeding voldoende vitaminen en mineralen bevat die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Vooral ijzerrijk voedsel is goed om in je dagelijkse eetpatroon op te nemen. Denk hierbij aan mager vlees, donkergroene groenten, volle granen en noten.

Maar, vermoed je dat er iets mis zou kunnen zijn? Dan is het uiteindelijk het beste om medisch advies in te winnen, zodat eventuele onderliggende problemen gediagnosticeerd en behandeld kunnen worden.

Lees hier alle informatie over de Bloedarmoede test >>
Of neem een kijkje bij het Vermoeidheid testpakket >>