Lactose-intolerantie DNA test voor kinderen

94,50

Lactose-intolerantie DNA test voor kinderen

Opgezette buik, misselijkheid, buikpijn of diarree? Dan zou er sprake kunnen zijn van lactose-intolerantie.

– geleverd in kindvriendelijke DNA afnamekit –

Herken je deze klachten bij jezelf of bij je kindje? Deze test wordt bepaald op basis van DNA diagnostiek. Een compleet overzicht van symptomen of meer weten over de test lees de uitgebreide productomschrijving.

 

 

94,50

 • Eenvoudige afname van het DNA van het wangslijmvlies.
 • De test wordt geleverd in speciale kindvriendelijke afnamekit.
 • Professionele analyse in eigen gecertificeerd medisch laboratorium.
 • Voor 16.00u besteld dezelfde dag verzonden. Gratis verzending v.a. €50.

Klachten die passen bij lactose intolerantie zijn:

 • rommelende buik
 • opgezette buik
 • opgeblazen gevoel
 • misselijkheid
 • buikpijn
 • krampen
 • winderigheid
 • diarree

Herken je deze klachten bij jezelf of bij je kindje? Bestel een kindvriendelijke DNA test.

Bepaling: lactose-intolerantie
Onderzoek: DNA (eenvoudig te verzamelen uit wangslijm)

Uitleg: Lactose intolerantie

Lactose is een suiker (zg. disaccharide bestaande uit 2 suikermoleculen aan elkaar) die voornamelijk voorkomt in melk van zoogdieren en komt niet of nauwelijks voor in andere natuurlijke producten. Lactose is te groot om door de darm worden opgenomen en dient gesplitst te worden in 2 losse suikermoleculen. Deze splitsing vindt plaats door het enzym lactase dat voorkomt in wanden van de dunne darm. De aanwezigheid van dit enzym in de dunne darm is afhankelijk van de leeftijd. De meerderheid van de niet-blanke bevolking heeft veel lactase in de darm tot de leeftijd van ongeveer 3 tot 5 jaar. Hierna treedt een daling op van lactase tot een zeer lage hoeveelheid lactase in de volwassen leeftijd, met als gevolg lactose intolerantie. Bij het merendeel van de blanke mensen is de hoeveelheid lactase gedurende het leven voldoende aanwezig.

Lactose intolerantie kan 2 verschillende oorzaken hebben:

1. Primaire lactose intolerantie wordt veroorzaakt door een genetische afwijking (DNA-fout) met als gevolg een verlaagde hoeveelheid of afwezige lactase in de darm. De enige oplossing voor deze patiënten is om melk producten te vermijden.

2. Secundaire lactose intolerantie wordt veroorzaakt door beschadiging van de dunne darm als gevolg van ziekten zoals coeliakie (gluten overgevoeligheid), parasitaire of virale infecties of door medicijngebruik.

Hoe wordt de diagnose lactose-intolerantie gesteld?
Met behulp van DNA diagnostiek kan onderzocht worden of iemand een aangeboren intolerantie voor lactose heeft. Met behulp van DNA-Col kan thuis vrij eenvoudig DNA worden verzameld uit wangslijmvlies. DNA-Col wordt per post naar het laboratorium gestuurd waar het DNA wordt onderzocht op de 9 meest voorkomende DNA-fouten die passen bij lactose intolerantie.

Op basis van het DNA-onderzoek kunnen er 3 uitkomsten zijn:

1. Geen aanwijzing voor een DNA-fout die wijst op lactose intolerantie.
2. Waarschijnlijk geen aanwijzing voor lactose intolerantie. In dit geval is er een afwijking gevonden die bekend staat geen of heel weinig klachten te geven. Als tijdens een lactose-vrij dieet toch blijkt dat de klachten verminderen is het advies om lactose te vermijden.
3. Er is een DNA-fout gevonden die wijst op lactose intolerantie.

Voordelen van DNA-Col:

 •  Eenvoudig DNA verzamelen uit wangslijmvlies.
 •  Onderscheid mogelijk tussen primaire en secundaire lactose intolerantie.
 •  De test wordt geleverd in speciale kindvriendelijke afnamekit.

Uitslag
Deze lactose-intolerantie test wordt 1x per week op het laboratorium uitgevoerd hierdoor kan de uitslag iets langer op zich laten wachten (1 à 2 weken). Je ontvangt een sms-bericht waarmee je de testuitslag online kunt inzien en downloaden. De testuitslagen worden voorzien van een heldere toelichting.
Voor de meeste andere testen geldt dat na ontvangst van het monster op het laboratorium de uitslag van de test meestal dezelfde werkdag bekend is.

 

Extra informatie

Gewicht0,120 kg
Gezondheidstesten speciaal voor

Kinderen

Gezondheidsthema

Voeding

Mijn doelstelling is

Inzicht in voeding en dieet