Bloedtest voor sporters

Welke bloedwaarden zijn interessant om te weten als sporter?

Bloedtest voor sporters: wanneer doe je dat?

Als je serieus met sport bezig bent, kan inzicht in je bloedwaarden een waardevol instrument zijn om je prestaties te verbeteren en je algemene gezondheid te optimaliseren. Bloedtesten kunnen nuttig zijn voor zowel recreatieve sporters als topsporters. Maar wat test je dan? En wat kun je met de uitslag? Lees snel verder.

Je bloed laten onderzoeken als sporter: wanneer doe je dat?

Sport je professioneel of ben je als recreatieve sporter serieus bezig met je lichaam? Train je voor je conditie of concentreer jij je op de opbouw van je spieren? Als je sporter bent zijn er verschillende situaties te bedenken waarin bloedonderzoek zinvol kan zijn. Bijvoorbeeld:

  1. Als preventieve controle: Het regelmatig laten testen van je bloed, zelfs als je geen specifieke klachten hebt, geeft je inzicht in je gezondheidstoestand.
  2. Oorzaak van klachten of stagnerende prestaties achterhalen: Als je bepaalde klachten ervaart, zoals vermoeidheid, blessures of een algemeen gevoel van stagnatie of achteruitgang van je sportprestaties, kan het onderzoeken van je bloed helpen om mogelijke oorzaken te achterhalen. Deze kunnen variëren van tekorten aan voedingsstoffen tot hormonale disbalans of ontstekingen.

Optimaliseer je prestaties aan de hand van bloedwaarden

Er zijn verschillende bloedwaarden die een rol spelen bij je sportprestaties. Op basis van de informatie uit het bloedonderzoek kun je je trainingsprogramma aanpassen, voldoende rust nemen en je herstelstrategieën verbeteren.

Er zijn ook bepalingen die zinvol zijn om te volgen als je sport, bijvoorbeeld omdat je je vooruitgang in gezondheidsstatus wilt monitoren: denk maar aan je cholesterol of je bloedsuiker. Je kunt daarom de volgende bloedwaarden laten testen:

Welke bloedwaarden spelen een rol bij prestaties?

De volgende bloedwaarden zijn zinvol om te controleren bij sporters:

  • CRP: Dit is een ontstekingswaarde waarmee je onderzoekt of er aanwijzingen zijn voor infectie, ontsteking en/of weefselschade. Dit kan een rol spelen bij overtraining of herstelproblemen.
  • Cholesterol: Het totaal cholesterol, HDL, LDL en triglyceriden kunnen worden gemeten. Sporten en bewegen heeft een gunstige invloed op je cholesterol. Als je geregeld sport en daarnaast gezond eet, zou je bij herhaaldelijke bloedtesten de verbetering kunnen zien.
  • Hormoonhuishouding: Testosteron (incl. SHBG), TSH (Thyroid Stimulerend Hormoon oftewel schildklierfunctie). Testosteron bijvoorbeeld is belangrijk voor de opbouw van je spieren. En schildklierhormonen voor de hoeveelheid energie in je lichaam.
  • Vitaminen & mineralen: Vitamine B12, Vitamine D, Magnesium, Transferrine, Ferritine (IJzer). IJzer bijvoorbeeld, is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, maar te veel ijzer in je bloed is ook weer niet gezond.
  • Diabetes: Door het meten van het HbA1c controleer je je bloedsuikerspiegel. (Pre)diabetes is een toenemend probleem, bij een steeds groter deel van de bevolking. Door middel van sporten kun je je bloedsuiker gunstig beïnvloeden. Door regelmatig te meten kun je verbetering ontdekken.
  • Leverfunctie: ALAT en gamma-GT, waarmee je de algemene gezondheid van je lever meet.
  • Nierfunctie: Kreatinine inclusief eGFR om de functie van je nieren te onderzoeken. Je nieren kunnen namelijk best wat te verduren krijgen als je intensief sport.

De invloed van supplementen bij sporten

Supplementen kunnen een rol spelen bij het optimaliseren van je prestaties. Sommige supplementen kunnen je helpen om tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen, zoals vitamine D of ijzer, wat je prestaties kan ondersteunen als je een tekort hebt.

Neem nooit meer dan de aanbevolen dosering in de gebruiksaanwijzing en overleg voor je start met supplementen met een deskundige. Door middel van bloedonderzoek én in overleg met een deskundige selecteer je gemakkelijker de juiste supplementen die passen bij jouw persoonlijke behoeften.

Hoe laat ik mijn bloed testen?

Hoe fijn is het dat je je bloedwaarden gewoon kunt laten testen door middel van een eenvoudige vingerprik. Gewoon vanuit huis. Doe het monster op de post en PostYourLab doet de rest. Lees hier alles over de bloedtesten voor sporters en maak zelf je keuze tussen het sporters basispakket of het uitgebreide bloedonderzoek voor sporters, waarin alle bovengenoemde waarden worden meegenomen.

Het laten onderzoeken van je bloed als sporter geeft je waardevolle informatie over je algehele gezondheid, mogelijke oorzaken van klachten en factoren die je prestaties beïnvloeden. Door gericht te kijken naar specifieke bloedwaarden, aanpassingen aan je voedingspatroon en eventueel het gebruik van geschikte supplementen, ondersteun je jouw prestaties.