Bloedwaarden bepalen bij het afvallen

Hoe kan inzicht in je bloedwaarden je helpen bij het gezond en verantwoord afvallen?

Het is geen geheim dat afvallen een strijd kan zijn. Elke dag proberen vele mensen manieren te vinden om hun lichaamsvet te verminderen en een gezond gewicht te bereiken. Maar dat is lang niet altijd gemakkelijk. Bovendien ligt het gevaar van een eenzijdig dieet op de loer. Door het in de gaten houden van je bloedwaarden weet je precies of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

bloedwaarden afvallen

Verschillende bloedonderzoeken kunnen je helpen om in de gaten te houden of je voldoende vitaminen en mineralen hebt opgenomen in je bloed. En daarnaast zou je aan bepaalde bloeduitslagen kunnen zien dat het afvallen zorgt voor gezondere bloedwaarden. In dit artikel lees je meer over bloedtesten die zinvol zijn én je extra kunnen motiveren bij het gezond en verantwoord afvallen.

Cholesterol en overgewicht

Door het meten van je cholesterol krijg je inzicht in de verschillende cholesterolwaarden in je bloed. Overgewicht gaat vaak samen met een te hoog cholesterolgehalte. Is er sprake van een te hoog cholesterol? Dan doe je er goed aan om gezondere vetten te gaan eten. Kies voor onverzadigde vetten: die verlagen namelijk het cholesterolniveau in je bloed.

Met een PostYourLab Cholesterol test meet je Totaal cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, Triglyceriden. Zo kun je ook in de gaten houden of je cholesterolwaarden gezonder worden, bij het afvallen. Dat motiveert je vast en zeker om je gezondere voedingspatroon vol te houden.

Diabetes en afvallen

Door gezond te eten en af te vallen wanneer je overgewicht hebt, kun je je bloedsuikerwaarden verbeteren. Dat is zinvol wanneer je prediabetes of diabetes type 2 hebt. Vergelijk je bloedwaarden van voor het afvallen is met erna en laat vooruitgang je motiveren gezond te blijven leven.

Hier vind je de PostYourLab Diabetes test. Een test die het HbA1c bepaalt. HbA1c is een gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden.

Vitaminen en mineralen en afvallen

Er zijn allerlei verschillende diëten die mensen gebruiken bij het afvallen. Wat kilo’s kwijtraken is goed voor je, als je een te hoog BMI hebt. Maar wanneer je minder of eenzijdiger gaat eten als gevolg van een dieet, kan dat ook nadelen met zich meebrengen. Krijg je bijvoorbeeld van alle voedingstoffen die jouw lichaam nodig heeft nog wel voldoende binnen? Met een vitaminen en mineralen bloedonderzoek houd je dit in de gaten.

Houd je gezonde motivatie vast

Verschillende bloedwaarden zijn dus interessant om te bepalen als je gewicht wilt verliezen. Afvallen is niet gemakkelijk, maar een beetje extra motivatie kan je verder helpen. Als jij je motivatie goed vast weet te houden heb je minder last van het jojo-effect.

Meer tips tegen het gevreesde jojo-effect:

  1. Vind een voedingsplan dat voor jou het beste werkt: Niet alle diëten werken voor iedereen, dus zorg ervoor dat je verschillende opties onderzoekt, totdat je er een vindt die bij jouw levensstijl past en die je vol kunt houden;
  2. Verwacht geen resultaten van de ene op de andere dag: Langzame, aanhoudende vooruitgang is veel belangrijker en gezonder dan in korte tijd veel afvallen. Dus stel jezelf realistische doelen;
  3. Zoek steun: Bij familie, vrienden of een steungroep van mensen die ook graag gewicht willen verliezen. Samen sta je sterker;
  4. Kom in beweging: Elke vorm van lichaamsbeweging kan je helpen bij het afvallen. Niet alleen bewegen voor het verbranden van calorieën, maar bijvoorbeeld ook krachttraining. Dit helpt spiermassa op te bouwen en dat zorgt ervoor dat je na verloop van tijd meer energie gaat verbranden.
  5. Vergeet de geestelijke gezondheid niet: Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen of doe meditatie of yoga-oefeningen om te ontspannen. Stress kan namelijk een grote invloed hebben op hoe gezond je leeft.

Benieuwd naar jouw eigen bloedwaarden? En wil je direct aan de slag met je gezondheid? Hier vind je alle bloedtesten uit de categorie gewicht- en vetreductie >>