Welke allergie heb ik?

welke allergie heb ik

Doe een allergietest.

Heb jij weleens last van allergische klachten, zoals jeukende, rode ogen of een verstopte neus? Dan kan het zijn dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Maar welke allergie heb je dan en hoe kun je dat testen? In deze blog gaan we in op de klachten van een allergie en leggen we uit hoe je een test kunt doen bij PostYourLab.

Iedereen heeft weleens een verstopte neus of een loopneus. Maar blijven je klachten alsmaar aanhouden, dan is het niet gek dat je je afvraagt of er misschien sprake is van een allergie. Als je allergisch bent, reageert je lichaam op ongevaarlijke stoffen in onze omgeving: allergenen. Als je in contact komt met allergenen geeft dat bijvoorbeeld neusklachten en symptomen als jeukende en rode ogen. Het zijn klachten die veel op een verkoudheid kunnen lijken.

Waar ben ik allergisch voor?

Er zijn verschillende soorten allergieën. Je kunt bijvoorbeeld allergisch reageren op pollen van onder andere grassen of bomen. Dan spreken we van hooikoorts. Maar je kunt bijvoorbeeld ook allergisch zijn voor huisdieren of huisstofmijt.

Allergische klachten

Bij verschillende soorten allergieën komen soortgelijke klachten voor. Neusklachten en jeukende ogen ervaar je bijvoorbeeld bij zowel hooikoorts als een allergie voor huidschilfers van honden of katten.

Om je klachten te voorkomen of verminderen is het belangrijk om te weten of het inderdaad om een allergische reactie gaat. En wat dan hetgeen is dat jouw allergie veroorzaakt. Maar hoe ontdek je dat? Het is zeker niet altijd gemakkelijk om zelf te achterhalen waar je allergisch voor bent. Een test kan hierbij zinvol zijn.

Waar kan ik op een allergie laten testen?

Bij PostYourLab vind je verschillende allergietesten die je gemakkelijk zelf uitvoert. Je kunt je laten testen op verschillende allergenen, afhankelijk van waar je vermoedt dat jouw klachten vandaan komen. Zo kom je erachter of je allergisch bent voor bijvoorbeeld graspollen, huisstofmijt of voedselallergenen. Er is zelfs een test beschikbaar om te kijken of je allergisch reageert op insectensteken. De test doe je zonder de verwijzing van een huisarts eenvoudig zelf vanuit huis. En je ontvangt snel de uitslag.

Hoe werkt deze allergietest?

Je verzamelt thuis gemakkelijk zelf een bloedmonster met een vingerprik. Dit monster stuur je per post naar ons laboratorium waar het betrouwbaar getest wordt. PostYourLab gebruikt de sIgE methode. Dit is de internationale voorkeursmethode voor allergietesten in het laboratorium. Wanneer er specifieke IgE antistoffen worden aangemaakt in je bloed tegen bepaalde allergenen, is de kans erg groot dat je inderdaad allergisch bent.

De uitslag van de allergietest

Na een paar dagen ontvang je de uitslag van de allergietest. Hierop staat duidelijk aangegeven waarvoor je wel of niet allergisch bent. Op basis hiervan kun je gerichte maatregelen nemen, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of medicatie nemen bij hooikoorts. Zo kun je de allergische klachten voorkomen of verminderen.

Als er een verhoogde hoeveelheid antistoffen wordt gevonden, raadt PostYourLab je altijd aan om contact op te nemen met je huisarts voor een definitieve diagnose en behandeling van je klachten.