Overzicht coronatesten

Om de verschillende vormen van diagnostiek rondom het coronavirus goed te begrijpen is het belang om de bouw van het virus uit te leggen.

Het coronavirus

Het corona virus bestaat uit erfelijk materiaal (RNA) dat is ingepakt in een “mantel” van eiwitten (zie figuur 1). De eiwitten van het virus zijn nodig om het virus te laten binden aan cellen in het lichaam. Eenmaal gebonden aan bijvoorbeeld de cellen van de luchtwegen wordt het RNA van het virus overgebracht naar de lichaamscel waaraan het virus gebonden is. Deze cel wordt vervolgens “her geprogrammeerd” om alleen nog maar nieuwe virussen te produceren. Een virus heeft dus een lichaamscel nodig om zich te kunnen vermeerderen.

Figuur 1: de opbouw van het coronavirus

Verschillende testen voor corona diagnostiek

Er zijn inmiddels verschillende testen om de aanwezigheid van het coronavirus aan te tonen. Deze testen zijn onder te verdelen in 2 vragen (zie figuur 2):

1. ben ik besmet met het coronavirus?
Om deze vraag te beantwoorden zijn er 2 testmogelijkheden. Het is mogelijk om het virus aan te tonen met behulp van een PCR-test, hiermee wordt onderzocht of het erfelijk materiaal (RNA) van het virus is aan te tonen. Het virus wordt verzameld met behulp van een wattenstaaf in de neus en in de keel. De uitslag van PCR-test zegt iets over het aantal virusdeeltjes dat is aangetroffen.

Een andere mogelijkheid is het aantonen van eiwitten in de eiwitmantel, dit is een antigeen test. Er zijn 2 testmethoden om corona antigeen aan te tonen. Dit kan met een zogenaamde sneltest, hiervoor is de neus-/keel wattenstaaf (swab) nodig om virus te verzamelen. De uitslag van deze test geeft alleen maar een positief/negatief resultaat en niet het aantal virusdeeltjes. De andere methode is een laboratorium speekseltest met behulp van gevoelige apparatuur, hiervoor is slechts speeksel nodig. De uitslag van deze test zegt iets over het aantal virusdeeltjes dat is aangetroffen in het speeksel.

Het grote voordeel van de antigeentesten is dat deze een stuk sneller zijn (15-30 minuten) in tegenstelling tot de PCR-methode die 4 uur duurt. Het nadeel van de sneltest is dat deze niet zo gevoelig is als de PCR- of laboratorium speekseltest .

Een derde mogelijkheid die momenteel op grote schaal getest wordt is de zg. ademtest waarmee met een “E-nose” (elektronische neus) het corona virus kan worden gedetecteerd in de uitademingslucht. Het zal nog wel enkele maanden duren voordat deze detectiemethode op grote schaal kan worden toegepast.

2. ben ik in het verleden besmet geweest met het coronavirus?
Deze vraag kan beantwoord worden door antistoffen, ook wel bekend als antilichamen, aan te tonen in bloed. Antistoffen worden gevormd door witte bloedcellen die in contact zijn geweest met het coronavirus. Het doel van deze antistoffen is om bij een tweede besmetting sneller het virus te kunnen opruimen. Antistoffen zijn namelijk gericht tegen de antigenen van de eiwitmantel waardoor het virus niet meer kan hechten aan de lichaamscellen.

Antistoffen kun je op 2 manieren aantonen. Met behulp van een sneltest op bloed afkomstig uit een vingerprik. Nadeel van deze test is de matige gevoeligheid om antistoffen aan te tonen. De andere manier is het aantonen van antistoffen in serum of plasma met behulp van een gevoelige laboratoriumtest. Hiervoor dient het bloed wel eerst te worden gecentrifugeerd om de bloedcellen te scheiden van het serum/plasma.

Figuur 2: Overzicht van de verschillende coronatesten.

Meer weten over de coranatesten die PostYourLab aanbiedt?

Hoe het werkt?

Je verzamelt thuis een monster (speeksel of bloed) en stuurt dit per post naar het laboratorium. Je kunt de envelop met het monster ook afgeven bij Labonovum in Limmen (Noord-Holland). In het laboratorium wordt het monster onderzocht op aanwezigheid van corona antigeen of corona antistoffen. Let op: de testen die PostYourLab aanbiedt zijn geen sneltesten. De corona antigeen speekseltest is net zo betrouwbaar als de PCR test, alleen zonder het gebruik van een neus- en keelswab. Na ontvangst van je monster op ons laboratorium ontvang je binnen 24 uur de uitslag.