Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. De vragen zijn ingedeeld per onderwerp.
Heb je een andere vraag, neem dan gerust contact met ons op.

Ons deskundig team staat voor je klaar om je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Je kunt ons mailen via info@postyourlab.nl of bellen met 072 – 851 53 08 we staan je graag te woord.

Alle vragen per onderwerp

Testen bestellen

Ik wil graag meerdere testen bestellen, is dit mogelijk?

Jazeker, het is ook onze aanbeveling om meerdere testen te combineren. Er is een groot aanbod aan testen beschikbaar dat klinisch relevant is.

Ik woon in het buitenland kan ik ook een test bestellen?

Helaas bieden wij onze diensten aan consumenten nog niet buiten Nederland en België aan aangezien de medische posterijen tussen landen nog onvoldoende op elkaar zijn aangesloten om bloed onder de juiste condities op ons laboratorium te krijgen.

Waarom moet ik mijn telefoonnummer, geslacht en geboortedatum opgeven en hoelang worden deze gegevens bewaard?

De code voor het aanmelden van de buis wordt met een SMS verstuurd, hiervoor is een mobiel nummer nodig. Geslacht en geboortedatum zijn nodig om de juiste interpretatie van de resultaten te kunnen maken. De normaalwaardes van de testen kunnen per leeftijd en geslacht verschillen. De gegevens worden 30 dagen bewaard en daarna verwijderd.

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?

Voor het aanmelden en verwerken van de buis is alleen het telefoonnummer, geslacht en geboortedatum nodig. De resultaten zijn gekoppeld aan het serienummer van de buis en hier worden de resultaten op gerapporteerd. De testresultaten zijn herleidbaar naar een buisnummer en worden na 30 dagen automatisch verwijderd en zullen voor PostYourLab en de klant niet meer beschikbaar zijn.

Ik heb een test besteld maar het pakketje nog niet ontvangen?

Als je een bestelling voor 16.00 plaatst bij PostYourLab, wordt dezelfde werkdag nog verstuurd. De bestellingen worden via PostNL verstuurd . Brievenbuspakjes worden in de meeste gevallen binnen één werkdag bezorgd op dinsdag tot en met zaterdag. Het is tevens mogelijk om de status van je zending te volgen.

Ik ben zwanger kan ik een test doen?

Ja, dat kan.

Zijn de tests aan een bepaalde leeftijd/geslacht gebonden?

De resultaten van sommige testen worden afhankelijk van de leeftijd vergeleken met een referentiewaarde (normaalwaarde) die bij de leeftijd past. Een voorbeeld hiervan is cholesterol.

Bloed, speeksel of urine verzamelen, buis registreren, verzenden

Het is niet gelukt om mijn buis (serienummer) correct aan te melden / te registreren?

Probeer het aanmelden nog eens op een andere browser/computer. Mocht dit niet lukken, neem dan contact met ons op. Let op: zonder aanmelding / registratie kunnen wij de buis niet in behandeling nemen.

Ik heb geen verificatiecode ontvangen na het invoeren van het telefoonnummer?

Wanneer je geen SMS ontvangt, zou het kunnen dat het nummer verkeerd is ingetypt of om een andere reden niet is binnengekomen. Ga in de online instructie een pagina terug om het telefoonnummer opnieuw in te typen. Als het juiste nummer is ingetypt zal je een SMS-code ontvangen. Mocht het na meerdere pogingen niet lukken, neem dan contact met ons op via info@postyourlab.nl

Is er een bepaalde tijd waarop ik de bloedafname moet doen?

Voor de meeste testen niet. Voor het cholesterol pakket, preventiepakket basis, preventiepakket uitgebreid en de test hormonen man is een nuchtere bloedafname ’s morgens belangrijk voor de juiste interpretatie van de uitslagen.

Nuchter betekent dat je sinds 23:00 uur de vorige dag niets meer hebt gegeten. Drinken van water, thee of koffie zonder suiker is wel toegestaan. Je kunt je bloed dus het beste voor je ontbijt verzamelen.

Wanneer kan ik mijn bloedmonster het beste versturen vanwege weekend of feestdagen?

Bij voorkeur bloed verzamelen op zondag of de laatste feestdag en dan binnen 24 uur versturen.

Verstuur je monster na vrijdag 17.00 uur doe de envelop dan in een medische brievenbus. PostNL behandelt medische post met voorrang. Klik hier voor een locatie bij jou in de buurt.

Moet ik nuchter zijn als ik een bloedsample afneem?

Dit is alleen belangrijk voor de cholesterol test, preventiepakket – basis en preventiepakket uitgebreid.

Voor deze testen geldt dat je nuchter moet zijn bij afname van een bloedmonster, dit voor een juiste interpretatie van de uitslagen. Nuchter betekent dat je sinds 23:00 uur de vorige dag niets meer hebt gegeten. Drinken van water, thee of koffie zonder suiker is wel toegestaan. Je kunt je bloed dus het beste voor je ontbijt verzamelen.

In mijn kit bevinden zich 2 buizen, kan ik deze buizen tegelijk aanmelden?

Als je twee buizen hebt besteld voor jezelf kun je dit aangeven in de online instructie en registratiemodule, er wordt gevraagd hoeveel buizen je van welke kleur ontvangen hebt, je kunt ze dan tegelijk aanmelden.

Ik heb een bestelling gedaan voor meerdere personen, hoe werkt de registratie van de buisjes?

Als je bijvoorbeeld twee kits hebt besteld en waarvan er een voor een andere persoon bestemd is (bijvoorbeeld een voor jezelf is en een voor uw partner), dan moeten ze los van elkaar aangemeld worden. De resultaten worden geïnterpreteerd op basis van leeftijd en geslacht. Het is hierbij belangrijk dat het juiste geboortedatum en geslacht aan het juiste buisnummer wordt gekoppeld.

Hoe kan ik de retourenvelop versturen?

Bloed
Het bloed kan per PostNL brievenbuspost verstuurd worden, bij een buitentemperatuur tussen de 4°C en 25°C.
Is de buitentemperatuur lager dan 4°C of hoger dan 25°C geef de envelop af bij een PostNL servicepunt, klik hier voor een overzicht.

Vanaf vrijdag 17.00 uur en in het weekend verstuur je de envelop voor een snelle verzending via een medische brievenbus. Zie overzicht locaties op de website van PostNL: medische brievenbus.

Speeksel of DNA
De envelop met het monster kan (kosteloos) per brievenbuspost verstuurd worden. Vanaf vrijdag 17.00 uur en in het weekend verstuur je de envelop voor een snelle verzending via een medische brievenbus.
Zie overzicht locaties op de website van PostNL: medische brievenbus.

Om de uitslag nog sneller te ontvangen kan de envelop ook afgeleverd worden op het adres van ons laboratorium: Zijakkertje 2, 1906 BE in Limmen (Noord-Holland). Doe de envelop in de brievenbus.

Ik ben de groene strip vergeten te verwijderen op het verzendzakje, heeft dit consequenties?

Het label activeert een temperatuurregistratie, wanneer het bloedmonster binnenkomt op het lab wordt deze uitgelezen. Hiermee kunnen wij de kwaliteit van de zending registreren en weten wij dat het bloed bij de juiste temperatuur is bewaard. Bij een temperatuuroverschrijding letten wij er extra goed op of het monsters nog betrouwbaar te meten is. Als het groene label er niet is uitgetrokken, wordt de temperatuur niet geregistreerd en kunnen wij niet garanderen dat het materiaal bij de juiste temperatuur bewaard is.

Let op: bij de corona antistoffen test is temperatuurregistratie niet nodig, het verzendzakje heeft geen groene strip.

Kan ik de buis ook aanmelden / registreren via mijn mobiele telefoon?

Nee. Een correcte werking van de online instructie en registratie op de website postyourlab.nl/registratie kunnen wij alleen garanderen op laptop / computer of tablet.

Resultaten

Hoe snel ontvang ik de uitslag?

Zodra het monster bij ons op het laboratorium is aangekomen testen wij het en versturen wij dezelfde dag nog de resultaten. De snelheid van de terugkoppeling is afhankelijk hoe snel wij het monster toegestuurd krijgen. Er kunnen vertragingen zijn bij PostNL

Hoelang worden mijn resultaten bewaard?

De resultaten zijn 30 dagen beschikbaar, na deze periode worden de resultaten verwijderd. Binnen 30 dagen zijn de resultaten zelf te downloaden.

Wat als de test een afwijkende uitslag heeft?

Klik op icoon vraagteken in het rondje voor een toelichting op de uitslag. Bij een afwijkende uitslag is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Er staat bij mijn uitslag dat het monster hemolytisch is, wat nu?

Hemolyse is het kapot gaan van de rode bloedcel. Hierbij komen stoffen vrij die de testen kunnen verstoren, hierdoor kunnen niet alle uitslagen worden doorgegeven.

Het optreden van hemolyse kan meerdere oorzaken hebben:

 • Er kan te hard in de vinger zijn geknepen (gestuwd) om het bloed uit de vinger te krijgen.
 • De buis kan te hard geschud zijn, dit kan ook tijdens transport gebeuren.
 • De vinger is niet droog geweest tijdens de afname, bijvoorbeeld door alcohol of water.

Neem contact met ons op, dan zullen wij je kosteloos een nieuwe kit toesturen.

Er staat bij mijn uitslag dat er te veel/te weinig materiaal is verzameld, wat nu?

Het is belangrijk om de buis te vullen tot aan de aangeven marges.

Wanneer er te weinig materiaal is verzameld, hebben wij niet genoeg materiaal om alle testen te kunnen uitvoeren. Als er teveel materiaal is verzameld kan onze speciale bewaarvloeistof niet goed zijn werk doen en zijn de uitslagen niet betrouwbaar.

Neem contact met ons op, dan zullen wij u kosteloos een nieuwe kit toesturen.

Overige vragen

Ik wil het bloedonderzoek zakelijk aanbieden in het kader van gezondheid op de werkvloer, kan dat?

Neem contact op met PostYourLab om je wensen te bespreken zodat wij een offerte op maat kunnen maken.

Ik wil iets anders laten testen en zie dit niet in de webshop terug, kan ik deze wel aanvragen?

In eerste instantie niet omdat alle testen uitgebreid gevalideerd worden alvorens deze worden aangeboden in de PostYourLab webshop. Als je ons op de hoogte stelt van je wensen via info@postyourlab.nl dan kunnen wij de wensen van de klanten inventariseren. Bij voldoende vraag is de kans groot dat wij onze webshop verder uitbreiden.

Wat doe ik als ik specifieke klachten heb?

In eerste instantie niet omdat alle testen uitgebreid gevalideerd worden alvorens deze worden aangeboden in de PostYourLab webshop. Als je ons op de hoogte stelt van je wensen via info@postyourlab.nl dan kunnen wij de wensen van de klanten inventariseren. Bij voldoende vraag is de kans groot dat wij onze webshop verder uitbreiden.

Ik wil iets anders laten testen en zie dit niet in de webshop terug, kan ik deze wel aanvragen?

In eerste instantie niet omdat alle testen uitgebreid gevalideerd worden alvorens deze worden aangeboden in de PostYourLab webshop. Als je ons op de hoogte stelt van je wensen via info@postyourlab.nl dan kunnen wij de wensen van de klanten inventariseren. Bij voldoende vraag is de kans groot dat wij onze webshop verder uitbreiden.

Wat doe ik als ik specifieke klachten heb?

Ga met specifieke klachten altijd naar de huisarts.

Waar kan ik de gebruikte materialen weggooien na gebruik?

De prikker mag met het restafval mee. De prikker schiet vanzelf weer de houder in en komt hier ook niet meer uit, hier kunnen geen ongelukken mee gebeuren. Het doosje kan bij het papierafval.

Mijn monster is niet op tijd bij het laboratorium aangekomen, wat nu?

Het bloed is tot en met 5 dagen na afname houdbaar. Als het monster niet binnen de 5 dagen op het laboratorium is binnen gekomen wordt het niet meer in behandeling genomen. De resultaten kunnen na 5 dagen onbetrouwbaar zijn.

Het is niet gelukt om bloed uit de vinger te krijgen, kan ik een nieuwe prikker krijgen?

Er worden standaard twee prikkers geleverd. Mocht het helaas niet gelukt zijn om de druppels bloed te verzamelen dan is het mogelijk om nieuwe prikker te bestellen. Neem hiervoor contact met ons op via via info@postyourlab.nl

Is het mogelijk om mijn testkit te retourneren?

Omdat de testkits volgens de specificaties van uw bestelling op maat worden samengesteld is het helaas niet mogelijk om de bestelling te retourneren.

Kan ik de uitslag van de corona test toevoegen aan de CoronaCheck-app?

Wij leveren een medisch certificaat met de uitslag en een QR code waarmee controlerende instanties de gegevens kunnen nagaan.

Het is echter niet mogelijk om de uitslag toe te voegen aan de CoronaCheck-app van de overheid.

De eisen aan een herstelbewijs en hoe je deze toevoegt aan de CoronaCheck-app verwijzen wij je naar de informatie die de rijksoverheid hierover verstrekt.

Zie https://coronacheck.nl/nl/faq/2-3-ik-heb-corona-gehad-en-ben-hersteld-hoe-maak-ik-een-herstelbewijs/

Corona neutraliserende antistoffen test

Hoe betrouwbaar is de corona neutraliserende antistoffen test?

Deze neutraliserende antistoffentest van Siemens Healthineers (FDA/CE gemarkeerd en gevaliseerd) heeft een specificiteit van 99.5%. Dit houdt in dat de kans op een fout-positieve testuitslag zeer laag is: een positieve test past dus bij een doorgemaakte COVID-19 infectie met het coronavirus of bij een vaccinatie.

Voor uitgebreide informatie over de test klik hier.

Kunnen jullie de precieze waarden van de testresultaten doorgeven?

De test die wij gebruiken is een zo geheten immunochemische methode, een kwantitatieve test met een met een uitslag in units. Deze FDA goedgekeurde en CE gemarkeerde test is van Siemens Healthineers.

Voor meer informatie over de test klik hier.

Is het mogelijk om mijn resultaten aan mijn naam te koppelen en hiervan een certificaat te krijgen?

Het is mogelijk om, na het gereedkomen van het testresultaat, een gepersonaliseerde uitslag / medisch certificaat te ontvangen. Je vindt een link bij je testuitslag om direct het certificaat aan te vragen.

Hoelang blijven antistoffen tegen corona aantoonbaar in je bloed?

De antistoffen kunnen tot enkele maanden nog worden aangetoond.

Ben ik immuun voor corona als ik antistoffen heb?

Op dit moment is het nog niet bekend of de aanwezigheid van antistoffen ook betekent dat iemand immuun is. Gemakshalve gaat men hier wel van uit op basis van ervaringen met eerdere en soortgelijke virussen maar dat is nog niet 100% zeker, hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Hoelang is het bloed nog goed in de buis?

Het bloed voor de corona antistoffen test is tot wel 10 dagen houdbaar en betrouwbaar te testen.

Ik ben bang dat ik te weinig bloed heb verzameld, wat te doen?

Voor de meeste testen hebben wij 5 of 6 druppels bloed nodig. Je vult de buis conform de instructies. Mochten wij onverhoopt te weinig materiaal ontvangen hebben dan berichten wij je daarover.

Kunt u meer uitleg geven rondom de uitslagen?

Bij elk testresultaat vind je een symbool met een vraagteken.
Als je hier op klikt krijg je de toelichting op de testuitslag.

Kan ik de uitslag van de corona test toevoegen aan de CoronaCheck-app?

Wij leveren een medisch certificaat met de uitslag en een QR code waarmee controlerende instanties de gegevens kunnen nagaan.

Het is echter niet mogelijk om de uitslag toe te voegen aan de CoronaCheck-app van de overheid.
De eisen je een herstelbewijs toevoegt aan de corona check app verwijzen wij je naar de informatie van de rijksoverheid.

Zie https://coronacheck.nl/nl/faq/2-3-ik-heb-corona-gehad-en-ben-hersteld-hoe-maak-ik-een-herstelbewijs/

Testen na coronavaccinatie

Welke test moet ik doen als ik wil weten hoeveel antistoffen ik heb?

Een corona neutraliserende antistoffen test.

Welke waardes worden getest bij de corona neutraliserende antistoffen test?

De neutraliserende antistoffen gericht tegen het coronavirus type IgG.

Als de waarden na de antistoffentest (bijna) nihil zijn, betekent dit dat de vaccinatie niet werkt?

Het is bekend dat sommige personen na vaccinatie niet of nauwelijks antistoffen aanmaken. Dit noemen wij non-responders of slow-responders. Zoals bekend van vaccinatie tegen het hepatitis virus zijn er dan meer dan 2 vaccinaties nodig.

Mijn neutraliserende antistoffen wil ik graag na mijn coronavaccinatie volgen welke frequentie adviseren jullie?

1, 3, 6 en 12 maanden, daarna jaarlijks.

Corona antigeen speekseltest

Hoe betrouwbaar is de corona antigeen speekseltest?

Labonovum heeft deze corona antigeen test vergeleken met de PCR test methode. Uit deze validatie blijkt, dat de resultaten van de corona antigeen test 96% overeenkomen met de PCR test. De uitslagen worden geaccepteerd en gedeeld met de GGD die na een positieve testuitslag bron- en contactonderzoek zal starten.

Kan ik met de uitslag van de corona antigeen speekseltest reizen?

Het is mogelijk om een medisch (reis)certificaat te bestellen nadat je de testuitslag ontvangen hebt. Je vindt een link bij de testuitslag waarmee je direct het certificaat met je testuitslag kunt bestellen en downloaden.

Wil je het certificaat gebruiken voor reizen, ga dan na welke specifieke eisen er worden gesteld aan het certificaat. Deze eisen zijn per land en luchtvaartmaatschappij verschillend en veranderen geregeld, kijk voor meer informatie IATA Travel Centre.

SOA-testen

Wat is een SOA?

Een SOA is een besmettelijke aandoening die je op kunt lopen door onveilige seks. Onveilige seks houdt in seks zonder condoom. Dit kan genitale, anale en/of orale seks zijn. Een SOA is meestal een bacteriële of virale infectie. De infectie bevindt zich in het slijmvlies van vagina, penis, anus of keel en wordt op die manier overgedragen tijdens seks (contact met slijmvliezen). Chlamydia is de meest voorkomende SOA en komt naar schatting 100.000 keer per jaar voor in Nederland.

Wat is Chlamydia, wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Jongeren tot 25 jaar lopen het meeste risico. Deze soa is goed te behandelen.

Klachten bij de man

 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen.
 • Afscheiding uit de plasbuis, vooral ‘s morgens.
 • Pijn in de balzak.
 • Irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.

Klachten bij de vrouw

 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen.
 • Pijn en bloedverlies tijdens en na het vrijen.
 • Bloedverlies tussen twee menstruaties.
 • Meer of veranderde vaginale afscheiding.
 • Hevige pijn in de onderbuik, met of zonder koorts.
 • Ontsteking bekkengebied met koorts.
 • Irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.

Gevolgen
Een chlamydia-infectie geeft vaak geen of weinig klachten. Chlamydia is goed te behandelen. Een onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben.

Bij mannen:

 • Ontstekingen in de bijbal.
 • Ontsteking in de prostaat.
 • (Tijdelijk) verminderde vruchtbaarheid.

Bij vrouwen:

 • Ontstekingen in de eileiders.
 • Ontsteking in het bekkengebied.
 • Chronische buikpijn.
 • Verminderde vruchtbaarheid.

Bij zwangere vrouwen:

 • Vroeggeboorte baby en laag geboortegewicht.
 • Chlamydia van de moeder kan tijdens de bevalling op de baby worden overgedragen en dan oog- en longontsteking veroorzaken.

Heb ik het?
Chlamydia geeft niet altijd (meteen) klachten. Iemand met chlamydia kan de infectie ondertussen wel doorgeven.
Een soa-test toont aan of je chlamydia hebt. Dit gebeurt door een urinetest (man) of een uitstrijkje (vrouw) heb je orale seks gehad dan is het raadzaam teven een orale test te doen.

Behandelen
Chlamydia is goed te behandelen. Hierna ben je niet beschermd tegen een nieuwe chlamydia-infectie.

Advies bij een positieve test
Ga naar de dokter voor een soa-test en behandeling. Waarschuw sekspartners uit de afgelopen zes maanden (bij mannen geldt zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten).

Geen klachten, wel chlamydia? Waarschuw je sekspartners van de laatste zes maanden.
Laat je binnen het jaar nog eens testen.

Bron: deze tekst is ontleend aan de website van Soa Aids Nederland, de interventiespecialist op het gebied van soa’s.

Wat is Gonorroe, wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?

Gonorroe is een heel besmettelijke soa. Deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Zonder behandeling kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Wat is het?
Gonorroe wordt veroorzaakt door de Neisseria gonorrhoeae bacterie, ook wel gonokok genoemd. De gonokokken kunnen zich in de slijmvliezen van vagina, penis, anus, keel en ogen nestelen. De infectie kan ook terechtkomen in de bloedbaan. De soa is heel besmettelijk. Ook als iemand zelf geen klachten heeft.

Gevolgen
Vrouwen ervaren vaak weinig of geen klachten. Mannen hebben meestal juist duidelijke klachten. De eerste klachten ontstaan vaak enkele dagen tot enkele weken na het oplopen van de SOA. Als gonorroe niet wordt behandeld kan de infectie verder het lichaam in gaan.

 • Vrouwen kunnen een eileideronsteking krijgen.
 • Mannen kunnen een bijbalonsteking krijgen.
 • Tijdens de zwangerschap geeft gonorroe risico op vroeggeboorte van de baby.
 • Zwangere vrouwen kunnen de infectie overbrengen op hun baby. De baby kan daar een oogontsteking van krijgen.

Klachten
Een overzicht:
Meer vaginale afscheiding, die kan stinken of pusachtig lijkt.
Bloedverlies tussen twee menstruaties door.
Een ‘druiper’: veel pusachtige afscheiding uit de plasbuis die geel of groen van kleur is.
Pijn of irritatie bij het plassen.
Irritatie of jeuk rond de anus.
Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting.
Keelontsteking of opgezette klieren in de hals.
Andere ontstekingen in het lichaam.

Ben je positief getest? Laat je behandelen.
Gonorroe is te behandelen met antibioticum. Als de klachten hierna aanhouden, ga dan direct terug naar de behandelend arts.

Waarschuw sekspartners van de afgelopen zes maanden (bij mannen geldt zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten).

Geen klachten, wel gonorroe? Waarschuw je sekspartners van de laatste zes maanden.

Bron: deze tekst is ontleend aan de website van Soa Aids Nederland, de interventiespecialist op het gebied van soa’s en hiv.

Wat is Mycoplasma wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?

Wat is Mycoplasma
Mycoplasma is seksueel overdraagbaar en kun je oplopen met orale, genitale en anale seks. De transmissieroute is identiek aan die van Chlamydia. Een condoom voorkomt deze SOA.

Bij een mycoplasma besmetting hoef je geen duidelijke klachten te ervaren. Het kan dus zijn dat je wel besmet bent zonder dat je daar zelf iets van merkt. Helaas kun je dan nog wel je partner besmetten. Mycoplasma geeft een aantal klachten/symptomen als:

Klachten bij vrouwen

 • Pijn in het bekken
 • Pijn en branderig gevoel bij het plassen
 • Buikpijn
 • Bloedingen
 • Pijn tijdens seks
 • Veel vaginale afscheiding

Klachten bij mannen

 • Pijn in de teelbal
 • Afscheiding
 • Pijn bij het plassen

Mogelijke gevolgen
De gevolgen van een mycoplasma infectie zijn gelukkig niet groot, toch kun je er last van hebben en kun je andere ermee besmetten. Het is daarom belangrijk, ook als je zelf weinig klachten hebt, je toch te laten behandelen. Alleen daarmee kunnen we de transmissieketen stoppen.

Gevolgen bij vrouwen
Mycoplasma genitalium is een nog onbekende aandoening. Men onderzoekt de mogelijke gevolgen van deze infectie.

Gevolgen bij mannen
Ook bij mannen zijn de gevolgen van een mycoplasma-infectie relatief onbekend.

Wanneer is testen zinvol?
Mycoplasma geeft niet altijd (meteen) klachten. Iemand met Mycoplasma kan de infectie ondertussen wel doorgeven. Testen op mycoplasma is zinvol als er geen Chlamydia of Gonorroe infectie is aangetoond of wanneer een behandeling bij de Chlamydia of Gonorroe infectie niet aanslaat.

Een soa-test toont aan of je Mycoplasma hebt. Dit gebeurt door een urinetest (man) of een uitstrijkje (vrouw) heb je orale seks gehad dan is het raadzaam tevens een orale test te doen.

Behandeling
Mycoplasma wordt behandeld wanneer er klachten zijn en een infectie kan worden vastgesteld. Mycoplasma is te behandelen met een antibioticum. Let op: je bent na behandeling niet beschermd tegen een nieuwe mycoplasma-infectie.

Advies bij een positieve test
Ga bij een positieve testuitslag naar de dokter voor behandeling. Waarschuw sekspartners uit de afgelopen zes maanden (bij mannen geldt zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten).

Geen klachten, wel mycoplasma? Waarschuw je sekspartners van de laatste zes maanden.
Laat je binnen het jaar nog eens testen.

Hoe worden Chlamydia, Gonorroe en Mycoplasma overgedragen?

Gonorroe en chlamydia worden overgedragen door genitaal contact tussen penis en vagina of penis en anus, of oraal contact (pijpen). Het risico op overdracht van gonorroe of chlamydia door genitaal contact tussen vagina en vagina is klein, net als het risico bij gebeft worden. Het gezamenlijk gebruik van speeltjes of bevochtigde vingers kan wel een risico zijn.

Wanneer is het verstandig om een chlamydia en gonorroe test te doen?

Het is in de volgende gevallen altijd verstandig om een Chlamydia en Gonorroe test te verrichten.

 • Je hebt onveilig seksueel contact gehad of het condoom is gescheurd tijdens het vrijen.
 • Je bent gewaarschuwd door iemand met een Chlamydia-/Gonorroe-infectie.
 • Je hebt klachten die mogelijk duiden op een Chlamydia-/Gonorroe-infectie.
 • Je hebt een nieuwe relatie en wilt graag onbeschermd vrijen.
 • Bij een zwangerschapswens.
Wat is de inhoud van het SOA-testpakket?

De volgende items vind je in het soa-testpakket:

 • een heldere stap-voor-stap instructiefolder,
 • wattenstok (alleen in testkit voor vrouwen en bij orale test),
 • testbuis met vloeistof,
 • safetybag,
 • een (medische) retourenvelop.
Hoe worden de soa-testen Chlamydia & Gonorroe en Mycoplasma uitgevoerd?

Mannen verzamelen een urine monster.

Vrouwen verzamelen eenvoudig en pijnloos een uitstrijkje met een vaginale wattenstok.

Heb je orale gehad dan is het tevens raadzaam om een orale test te doen. Deze orale test is geschikt voor zowel vrouwen en mannen.

Positief getest op een SOA wat betekent dit en hoe verder?

Een positieve testuitslag wil zeggen dat er sprake is van een infectie. Gelukkig is deze infectie goed te behandelen. Het is belangrijk dat je je laat behandelen voor deze infectie. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts. Je kunt je testuitslag online via PostYourLab portal inzien, downloaden en printen. De print met je uitslag kun je meenemen naar je huisarts hiermee voorkom je dat je nogmaals getest moet worden.

Waarschuw sekspartners uit de afgelopen zes maanden (bij mannen geldt: zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten).