Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. De vragen zijn ingedeeld per onderwerp.
Heb je een andere vraag, neem dan gerust contact met ons op.

Ons deskundig team staat voor je klaar om je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Je kunt ons mailen via info@postyourlab.nl of bellen met 072 – 851 53 08 we staan je graag te woord.

Alle vragen per onderwerp

Testen bestellen

Ik wil graag meerdere testen bestellen, is dit mogelijk?

Jazeker, het is ook onze aanbeveling om meerdere testen te combineren. Er is een groot aanbod aan testen beschikbaar dat klinisch relevant is.

Ik woon in het buitenland kan ik ook een test bestellen?

Helaas bieden wij onze diensten op dit moment nog niet aan consumenten buiten Nederland en België.

Waarom moet ik mijn telefoonnummer, geslacht en geboortedatum opgeven en hoelang worden deze gegevens bewaard?

De code voor het aanmelden van de buis wordt met een SMS verstuurd, hiervoor is een mobiel nummer nodig. Geslacht en geboortedatum zijn nodig om de juiste interpretatie van de resultaten te kunnen maken. De normaalwaardes van de testen kunnen per leeftijd en geslacht verschillen. De gegevens worden 30 dagen bewaard en daarna verwijderd.

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?

Voor het aanmelden en verwerken van de buis is alleen het telefoonnummer, geslacht en geboortedatum nodig. De resultaten zijn gekoppeld aan het serienummer van de buis en hier worden de resultaten op gerapporteerd. De testresultaten zijn herleidbaar naar een buisnummer en worden na 30 dagen automatisch verwijderd en zullen voor PostYourLab en de klant niet meer beschikbaar zijn.

Ik heb een test besteld maar het pakketje nog niet ontvangen?

Als je een bestelling voor 16.00 uur plaatst bij PostYourLab, wordt deze dezelfde werkdag nog verstuurd. De bestellingen worden via PostNL geleverd. Brievenbuspakjes worden in de meeste gevallen binnen één werkdag bezorgd op dinsdag tot en met zaterdag. Het is tevens mogelijk om de status van je zending te volgen.

Ik ben zwanger kan ik een test doen?

Ja, dat kan. Mocht je hierover specifieke vragen hebben, bel of mail dan gerust met ons team. Per e-mail kun je ons bereiken via info@postyourlab.nl

Zijn de tests aan een bepaalde leeftijd/geslacht gebonden?

De resultaten van sommige testen worden afhankelijk van de leeftijd vergeleken met een referentiewaarde (normaalwaarde) die bij de leeftijd past. Een voorbeeld hiervan is cholesterol.

Bloed, speeksel of urine verzamelen, buis registreren, verzenden

Het is niet gelukt om mijn buis (serienummer) correct aan te melden / te registreren?

Probeer het aanmelden nog eens op een andere browser/computer. Mocht dit niet lukken, neem dan contact met ons op. Let op: zonder aanmelding / registratie kunnen wij de buis niet in behandeling nemen, meld je buis dus altijd aan.

Ik heb geen verificatiecode ontvangen na het invoeren van het telefoonnummer?

Wanneer je geen SMS ontvangt, zou het kunnen dat het nummer verkeerd is ingetypt of om een andere reden niet is binnengekomen. Ga in de online instructie een pagina terug om het telefoonnummer opnieuw in te typen. Als het juiste nummer is ingetypt zal je een SMS-code ontvangen. Mocht het na meerdere pogingen niet lukken, neem dan contact met ons op via info@postyourlab.nl

Is er een bepaalde tijd waarop ik de bloedafname moet doen?

Voor de meeste gezondheidstesten die wij op dit moment aanbieden is geen specifiek tijdstip voor bloedafname noodzakelijk. Voor de test hormonen man adviseren wij een bloedmonster te verzamelen tussen 8.00 en 10.00 uur ‘s morgens. Door consequent tussen deze tijden te prikken kun je opeenvolgende waarden beter met elkaar vergelijken.

Wanneer kan ik mijn bloedmonster het beste versturen vanwege weekend of feestdagen?

Bij voorkeur bloed verzamelen op zondag of de laatste feestdag en dan binnen 24 uur versturen.

Verstuur je het monster na vrijdag 17.00 uur doe de envelop dan in een medische brievenbus. PostNL behandelt medische post met voorrang. Klik hier voor een locatie bij jou in de buurt.

Moet ik nuchter zijn als ik een bloedsample afneem?

Nee, dit is voor de preventieve gezondheidstesten die wij aanbieden niet noodzakelijk.

In mijn kit bevinden zich 2 buizen, kan ik deze buizen tegelijk aanmelden?

Bij een enkele gezondheidstest is het noodzakelijk om twee bloedmonsters te verzamelen (een buisje met een groene dop en een buisje met een paarse dop). Het is mogelijk om maximaal 1 buisje van elke kleur tegelijkertijd aan te melden. Tijdens de online registratie registreer je de betreffende buisnummers.

Ik heb een bestelling gedaan voor meerdere personen, hoe werkt de registratie van de buisjes?

Als je bijvoorbeeld twee kits hebt besteld en waarvan er een voor een andere persoon bestemd is (bijvoorbeeld een voor jezelf is en een voor je partner), dan moeten ze los van elkaar aangemeld worden. De resultaten worden geïnterpreteerd op basis van leeftijd en geslacht. Het is hierbij belangrijk dat het juiste geboortedatum en geslacht aan het juiste buisnummer wordt gekoppeld.

Hoe kan ik de retourenvelop versturen?

Bloed
Het monster kan (kosteloos) per PostNL brievenbuspost verstuurd worden, bij een buitentemperatuur tussen de 4°C en 25°C. Gebruik hiervoor de speciale retourenvelop voor medische post die in de kit zit.
Is de buitentemperatuur lager dan 4°C of hoger dan 25°C geef de envelop af bij een PostNL servicepunt, klik hier voor een overzicht.

Vanaf vrijdag 17.00 uur en in het weekend verstuur je de envelop voor een snelle verzending via een medische brievenbus. Zie overzicht locaties en lichtingstijden op de website van PostNL: medische brievenbus.

Indien mogelijk verstuur je het monster vlak voor de lichtingstijd.

Speeksel of DNA
De envelop met het monster kan (kosteloos) per brievenbuspost verstuurd worden. Gebruik hiervoor de speciale retourenvelop voor medische post die in de kit zit.
Vanaf vrijdag 17.00 uur en in het weekend verstuur je de envelop voor een snelle verzending via een medische brievenbus.
Zie overzicht locaties op de website van PostNL: medische brievenbus.

Om de uitslag nog sneller te ontvangen kan de envelop ook afgeleverd worden op het adres van ons laboratorium: Zijakkertje 2, 1906 BE in Limmen (Noord-Holland). Doe de envelop in de brievenbus.

Ik ben de groene strip vergeten te verwijderen op het verzendzakje, heeft dit consequenties?

Het label activeert een temperatuurregistratie, wanneer het bloedmonster binnenkomt op het lab wordt deze uitgelezen. Hiermee kunnen wij de kwaliteit van de zending registreren en weten wij dat het bloed bij de juiste temperatuur is bewaard. Bij een temperatuuroverschrijding letten wij er extra goed op of het monsters nog betrouwbaar te meten is. Als het groene label er niet is uitgetrokken, wordt de temperatuur niet geregistreerd en kunnen wij niet garanderen dat het materiaal bij de juiste temperatuur bewaard is.

Let op: bij de corona antistoffen test is temperatuurregistratie niet nodig, het verzendzakje heeft geen groene strip.

Kan ik de buis ook aanmelden / registreren via mijn mobiele telefoon?

De instructie en registratie van de buis werkt op dit moment het beste via een desktop computer. Medio november lanceren wij de PostYourLab app waarmee je ook eenvoudig een monster kunt aanmelden via mobiel of tablet.

Resultaten

Hoe snel ontvang ik de uitslag?

Zodra het monster bij ons op het laboratorium is aangekomen wordt het monster geanalyseerd, de testuitslagen worden dezelfde dag verstuurd. Voor een aantal testen geldt een uitzondering. Dit wordt in de productinformatie ook aangegeven.

De snelheid van de terugkoppeling van resultaten is afhankelijk hoe snel wij het monster toegestuurd krijgen. Hou rekening met eventuele vertragingen bij PostNL.

Hoelang worden mijn resultaten bewaard?

De resultaten zijn 30 dagen beschikbaar, na deze periode worden de resultaten verwijderd. Binnen 30 dagen zijn de resultaten zelf te downloaden.

Wat als de test een afwijkende uitslag heeft?

Je vindt een toelichting op de uitslag. Bij een afwijkende uitslag is het advies om contact op te nemen met de huisarts.
De testresultaten kun je ook downloaden zodat je deze kunt overleggen met een zorgprofessional.

Er staat bij mijn uitslag dat het monster hemolytisch is, wat nu?

Hemolyse is het kapot gaan van de rode bloedcel. Hierbij komen stoffen vrij die de testen kunnen verstoren, hierdoor kunnen niet alle uitslagen worden doorgegeven.

Het optreden van hemolyse kan meerdere oorzaken hebben:

 • Er kan te hard in de vinger zijn geknepen (gestuwd) om het bloed uit de vinger te krijgen.
 • De buis kan te hard geschud zijn, dit kan ook tijdens transport gebeuren.
 • De vinger is niet droog geweest tijdens de afname, bijvoorbeeld door alcohol of water.

Neem contact met ons op, dan zullen wij je kosteloos een nieuwe kit toesturen.

Er staat bij mijn uitslag dat er te veel/te weinig materiaal is verzameld, wat nu?

Het is belangrijk om de buis te vullen tot aan de zwarte pijl op de buis.

Wanneer er te weinig materiaal is verzameld, hebben wij niet genoeg materiaal om alle testen te kunnen uitvoeren. Als er teveel materiaal is verzameld kan onze speciale bewaarvloeistof niet goed zijn werk doen en zijn de uitslagen niet betrouwbaar.

Neem contact met ons op, dan zullen wij u kosteloos een nieuwe kit toesturen.

Overige vragen

Ik wil het bloedonderzoek zakelijk aanbieden in het kader van gezondheid op de werkvloer, kan dat?

Bedrijven kunnen gebruik maken van het PostYourLab Platform. Dit platform combineert diagnostische innovatie met uw merk. Neem contact op met PostYourLab om je de mogelijkheden te bespreken en een offerte  op maat te maken.

Zie ook meer informatie op de pagina speciaal Voor bedrijven.

Ik wil iets anders laten testen en zie dit niet in de webshop terug, kan ik deze wel aanvragen?

In eerste instantie niet omdat alle testen uitgebreid gevalideerd worden voor deze worden aangeboden in de PostYourLab webshop. Als je ons op de hoogte stelt van je wensen via info@postyourlab.nl dan kunnen wij de wensen van de klanten inventariseren. Wij werken continue aan het uitbreiden van ons aanbod gezondheidstesten.

 

Wat doe ik als ik specifieke klachten heb?

Ga met specifieke klachten altijd naar de huisarts. Wil je persoonlijk testadvies? Doe dan de PostYourLab testwijzer of neem contact op met een van onze analisten via info@postyourlab.nl of bel 072 851 53 08.

Waar kan ik de gebruikte materialen weggooien na gebruik?

De prikker mag met het restafval mee. De prikker schiet vanzelf weer de houder in en komt hier ook niet meer uit, hier kunnen geen ongelukken mee gebeuren. Het doosje kan bij het papierafval.

Mijn monster is niet op tijd bij het laboratorium aangekomen, wat nu?

Het bloed is tot en met 5 dagen na afname houdbaar. Als het monster niet binnen de 5 dagen op het laboratorium is binnen gekomen wordt het niet meer in behandeling genomen. De resultaten kunnen na 5 dagen onbetrouwbaar zijn. Neem voor een oplossing contact op met team PostYourLab via info@postyourlab.nl of bel 072 851 53 08.

Het is niet gelukt om bloed uit de vinger te krijgen, kan ik een nieuwe prikker krijgen?

Er worden standaard twee prikkers geleverd. Het is belangrijk om voor elke prik de handen goed te verwarmen aan bijvoorbeeld een glas warm water.
Mocht het helaas niet gelukt zijn om de druppels bloed te verzamelen dan is het mogelijk om nieuwe prikker en buisje te bestellen. Neem hiervoor contact met ons op via info@postyourlab.nl.

Is het mogelijk om mijn testkit te retourneren?

Omdat de testkits volgens de specificaties van uw bestelling op maat worden samengesteld is het helaas niet mogelijk om de bestelling te retourneren.

Corona neutraliserende antistoffen test

Hoe betrouwbaar is de corona neutraliserende antistoffen test?

Deze neutraliserende antistoffentest van Siemens Healthineers (FDA/CE gemarkeerd en gevaliseerd) heeft een specificiteit van 99.5%. Dit houdt in dat de kans op een fout-positieve testuitslag zeer laag is: een positieve test past dus bij een doorgemaakte COVID-19 infectie met het coronavirus of bij een vaccinatie.

Voor uitgebreide informatie over de test klik hier.

Kunnen jullie de precieze waarden van de testresultaten doorgeven?

PostYourLab biedt consumenten de mogelijkheid om zg. corona neutraliserende antistoffen te testen in bloed. De aanwezigheid en de concentratie van deze antistoffen is een maat voor de bescherming tegen corona. Neutraliserende antistoffen (S1-RBD-neutralizing IgG antibodies) worden bepaald met een FDA/CE gemarkeerde test van Siemens Healthineers. Ook nieuwe coronavirus Omicron varianten als BA4 en BA5 worden met deze test gedetecteerd.

De S1-RBD-neutralizing IgG antibody test van Siemens Healthineers heeft een specificiteit van meer dan 99.5%. Dit houdt in dat de kans op een fout-positieve testuitslag zeer laag is: een positieve test past dus bij de aanwezigheid van neutraliserende antistoffen.

Het bloed wordt thuis verzameld met de PostYourLab-methode waarbij slechts een paar druppels bloed worden verzameld met een vingerprik. Dit kan op een moment dat het jou uitkomt, je registreert jouw bloedafname via onze website en stuurt het vervolgens per post naar het laboratorium. In het laboratorium testen medisch analisten in het bloed de zg. neutraliserende antistoffen tegen het coronavirus. Binnen enkele werkdagen ontvang je een sms-bericht waarmee je de uitslag online kan inzien via de beveiligde website.

Voor meer informatie over de test klik hier.

Is het mogelijk om mijn resultaten aan mijn naam te koppelen en hiervan een certificaat te krijgen?

Het is mogelijk om, na het gereedkomen van het testresultaat, een gepersonaliseerde uitslag / medisch certificaat te ontvangen. Je vindt een link bij je testuitslag om direct het certificaat aan te vragen.

Hoelang blijven antistoffen tegen corona aantoonbaar in je bloed?

De antistoffen kunnen tot enkele maanden nog worden aangetoond.

Ben ik immuun voor corona als ik antistoffen heb?

Op dit moment is het nog niet bekend of de aanwezigheid van antistoffen ook betekent dat iemand immuun is. Gemakshalve gaat men hier wel van uit op basis van ervaringen met eerdere en soortgelijke virussen maar dat is nog niet 100% zeker, hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Hoelang is het bloed nog goed in de buis?

Het bloed voor de corona antistoffen test is tot wel 10 dagen houdbaar en betrouwbaar te testen.

Ik ben bang dat ik te weinig bloed heb verzameld, wat te doen?

Voor de meeste testen hebben wij 5 of 6 druppels bloed nodig. Je vult de buis conform de instructies (tot aan de zwarte pijl op de buis). Mochten wij onverhoopt te weinig materiaal ontvangen hebben dan berichten wij je daarover.

Kun je meer uitleg geven rondom de uitslagen?

Bij elk testresultaat vind je een omschrijving van de waarden die zijn gemeten en een toelichting op de testuitslag.

Kan ik de uitslag van de corona test toevoegen aan de CoronaCheck-app?

Wij leveren een medisch certificaat met de uitslag en een QR code waarmee controlerende instanties de gegevens kunnen nagaan.

Het is echter niet mogelijk om de uitslag toe te voegen aan de CoronaCheck-app van de overheid.
De eisen je een herstelbewijs toevoegt aan de corona check app verwijzen wij je naar de informatie van de rijksoverheid.

Zie https://coronacheck.nl/nl/faq/2-3-ik-heb-corona-gehad-en-ben-hersteld-hoe-maak-ik-een-herstelbewijs/

Testen na coronavaccinatie

Welke test moet ik doen als ik wil weten hoeveel antistoffen ik heb tegen corona?

Een corona neutraliserende antistoffen test, deze test geeft de aanwezigheid en concentratie aan van de antistoffen.

Neutraliserende antistoffen (S1-RBD-neutralizing IgG antibodies) worden bij PostYourLab bepaald met een FDA/CE gemarkeerde test van Siemens Healthineers.

De S1-RBD-neutralizing IgG antibody test van Siemens Healthineers heeft een specificiteit van meer dan 99.5%. Dit houdt in dat de kans op een fout-positieve testuitslag zeer laag is: een positieve test past dus bij de aanwezigheid van neutraliserende antistoffen.

Het bloed wordt thuis verzameld met de PostYourLab-methode waarbij slechts een paar druppels bloed worden verzameld met een vingerprik. Dit kan op een moment dat het jou uitkomt, je registreert jouw bloedafname via onze website en stuurt het vervolgens per post naar het laboratorium. In het laboratorium testen medisch analisten in het bloed de zg. neutraliserende antistoffen tegen het coronavirus. Binnen enkele werkdagen ontvang je een sms-bericht waarmee je de uitslag online kan inzien via de beveiligde website.

Welke waardes worden getest bij de corona neutraliserende antistoffen test?

De neutraliserende antistoffen gericht tegen het coronavirus type IgG.

Ook nieuwe coronavirus Omicron varianten als BA4 en BA5 worden met deze test gedetecteerd.

De S1-RBD-neutralizing IgG antibody test van Siemens Healthineers heeft een specificiteit van meer dan 99.5%. Dit houdt in dat de kans op een fout-positieve testuitslag zeer laag is: een positieve test past dus bij de aanwezigheid van neutraliserende antistoffen.

Het bloed wordt thuis verzameld met de PostYourLab-methode waarbij slechts een paar druppels bloed worden verzameld met een vingerprik. Dit kan op een moment dat het jou uitkomt, je registreert jouw bloedafname via onze website en stuurt het vervolgens per post naar het laboratorium. In het laboratorium testen medisch analisten in het bloed de zg. neutraliserende antistoffen tegen het coronavirus. Binnen enkele werkdagen ontvang je een sms-bericht waarmee je de uitslag online kan inzien via de beveiligde website.

Als de waarden na de antistoffentest (bijna) nihil zijn, betekent dit dat de vaccinatie niet werkt?

Het is bekend dat sommige personen na vaccinatie niet of nauwelijks antistoffen aanmaken. Dit noemen wij non-responders of slow-responders. Zoals bekend van vaccinatie tegen het hepatitis virus zijn er dan meer dan 2 vaccinaties nodig.

Mijn neutraliserende antistoffen wil ik graag na mijn coronavaccinatie volgen welke frequentie adviseren jullie?

1, 3, 6 en 12 maanden, daarna jaarlijks.

Corona PCR speekseltest

Hoe betrouwbaar is de corona PCR speekseltest?

Betrouwbaarheid
Labonovum maakt gebruik van een betrouwbare PCR test, die reeds op grote schaal wordt toegepast in Nederland en Europa.

Meer informatie over deze test:
PostYourLab biedt als zorgprofessional een unieke mogelijkheid aan consumenten, om coronavirus te laten testen in speeksel. Dus zonder gebruik van een neus- en keelswab. Gemakkelijk, snel en betrouwbaar.

De validatie van deze CE gemarkeerde test is uitgevoerd in samenwerking met een Nederlands ISO 15189 gecertificeerd laboratorium en is erkend door het RIVM als een gevalideerde test. (PCR op de Panther met de Aptima SARS-CoV-2 assay)

Speeksel verzamelen
Het speekselmonster wordt thuis eenvoudig verzameld met de PostYourLab methode waarbij slechts een milliliter speeksel nodig is. Dit kan op een moment dat het jou uitkomt, gewoon vanuit huis. Je registreert jouw speekselmonster via onze website en stuurt het vervolgens per post naar het laboratorium. Als alternatief kun je de envelop met het speekselmonster afgeven bij Labonovum in Limmen (Noord-Holland). In dit laboratorium testen gekwalificeerde medisch analisten het speeksel op het coronavirus.

De uitslag
Na ontvangst van het monster op het lab van maandag t/m zondag voor 15:00 uur heeft u dezelfde dag nog de uitslag. na 15:00 uur ingeleverd heeft u pas de volgende dag de uitslag.
Je ontvangt een sms-bericht waarmee je de uitslag online kunt inzien via een beveiligde website.

Meer weten over de PostYourLab corona PCR speekseltest.

Kan ik met de uitslag van de corona PCR speekseltest reizen?

Je ontvang een medisch (reis)certificaat met je testuitslag. Je vindt een link bij de testuitslag waarmee je direct het certificaat met je testuitslag kunt downloaden.

Wil je het certificaat gebruiken voor reizen, ga dan altijd na welke specifieke eisen er worden gesteld aan het certificaat. Deze eisen zijn per land en luchtvaartmaatschappij verschillend en veranderen geregeld, kijk voor meer informatie IATA Travel Centre. Of informatie via de rijksoverheid.

SOA-testen

Wat is een SOA?

Een SOA is een besmettelijke aandoening die je op kunt lopen door onveilige seks. Onveilige seks houdt in seks zonder condoom. Dit kan genitale, anale en/of orale seks zijn. Een SOA is meestal een bacteriële of virale infectie. De infectie bevindt zich in het slijmvlies van vagina, penis, anus of keel en wordt op die manier overgedragen tijdens seks (contact met slijmvliezen). Chlamydia is de meest voorkomende SOA en komt naar schatting 100.000 keer per jaar voor in Nederland.

Wat is Chlamydia, wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Jongeren tot 25 jaar lopen het meeste risico. Deze soa is goed te behandelen.

Klachten bij de man

 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen.
 • Afscheiding uit de plasbuis, vooral ‘s morgens.
 • Pijn in de balzak.
 • Irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.

Klachten bij de vrouw

 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen.
 • Pijn en bloedverlies tijdens en na het vrijen.
 • Bloedverlies tussen twee menstruaties.
 • Meer of veranderde vaginale afscheiding.
 • Hevige pijn in de onderbuik, met of zonder koorts.
 • Ontsteking bekkengebied met koorts.
 • Irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.

Gevolgen
Een chlamydia-infectie geeft vaak geen of weinig klachten. Chlamydia is goed te behandelen. Een onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben.

Bij mannen:

 • Ontstekingen in de bijbal.
 • Ontsteking in de prostaat.
 • (Tijdelijk) verminderde vruchtbaarheid.

Bij vrouwen:

 • Ontstekingen in de eileiders.
 • Ontsteking in het bekkengebied.
 • Chronische buikpijn.
 • Verminderde vruchtbaarheid.

Bij zwangere vrouwen:

 • Vroeggeboorte baby en laag geboortegewicht.
 • Chlamydia van de moeder kan tijdens de bevalling op de baby worden overgedragen en dan oog- en longontsteking veroorzaken.

Heb ik het?
Chlamydia geeft niet altijd (meteen) klachten. Iemand met chlamydia kan de infectie ondertussen wel doorgeven.
Een soa-test toont aan of je chlamydia hebt. Dit gebeurt door een urinetest (man) of een uitstrijkje (vrouw) heb je orale seks gehad dan is het raadzaam teven een orale test te doen.

Behandelen
Chlamydia is goed te behandelen. Hierna ben je niet beschermd tegen een nieuwe chlamydia-infectie.

Advies bij een positieve test
Ga naar de dokter voor een soa-test en behandeling. Waarschuw sekspartners uit de afgelopen zes maanden (bij mannen geldt zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten).

Geen klachten, wel chlamydia? Waarschuw je sekspartners van de laatste zes maanden.
Laat je binnen het jaar nog eens testen.

Bron: deze tekst is ontleend aan de website van Soa Aids Nederland, de interventiespecialist op het gebied van soa’s.

Wat is Gonorroe, wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?

Gonorroe is een heel besmettelijke soa. Deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Zonder behandeling kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Wat is het?
Gonorroe wordt veroorzaakt door de Neisseria gonorrhoeae bacterie, ook wel gonokok genoemd. De gonokokken kunnen zich in de slijmvliezen van vagina, penis, anus, keel en ogen nestelen. De infectie kan ook terechtkomen in de bloedbaan. De soa is heel besmettelijk. Ook als iemand zelf geen klachten heeft.

Gevolgen
Vrouwen ervaren vaak weinig of geen klachten. Mannen hebben meestal juist duidelijke klachten. De eerste klachten ontstaan vaak enkele dagen tot enkele weken na het oplopen van de SOA. Als gonorroe niet wordt behandeld kan de infectie verder het lichaam in gaan.

 • Vrouwen kunnen een eileideronsteking krijgen.
 • Mannen kunnen een bijbalonsteking krijgen.
 • Tijdens de zwangerschap geeft gonorroe risico op vroeggeboorte van de baby.
 • Zwangere vrouwen kunnen de infectie overbrengen op hun baby. De baby kan daar een oogontsteking van krijgen.

Klachten
Een overzicht:
Meer vaginale afscheiding, die kan stinken of pusachtig lijkt.
Bloedverlies tussen twee menstruaties door.
Een ‘druiper’: veel pusachtige afscheiding uit de plasbuis die geel of groen van kleur is.
Pijn of irritatie bij het plassen.
Irritatie of jeuk rond de anus.
Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting.
Keelontsteking of opgezette klieren in de hals.
Andere ontstekingen in het lichaam.

Ben je positief getest? Laat je behandelen.
Gonorroe is te behandelen met antibioticum. Als de klachten hierna aanhouden, ga dan direct terug naar de behandelend arts.

Waarschuw sekspartners van de afgelopen zes maanden (bij mannen geldt zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten).

Geen klachten, wel gonorroe? Waarschuw je sekspartners van de laatste zes maanden.

Bron: deze tekst is ontleend aan de website van Soa Aids Nederland, de interventiespecialist op het gebied van soa’s en hiv.

Wat is Mycoplasma wat zijn de klachten en mogelijke gevolgen?

Wat is Mycoplasma
Mycoplasma is seksueel overdraagbaar en kun je oplopen met orale, genitale en anale seks. De transmissieroute is identiek aan die van Chlamydia. Een condoom voorkomt deze SOA.

Bij een mycoplasma besmetting hoef je geen duidelijke klachten te ervaren. Het kan dus zijn dat je wel besmet bent zonder dat je daar zelf iets van merkt. Helaas kun je dan nog wel je partner besmetten. Mycoplasma geeft een aantal klachten/symptomen als:

Klachten bij vrouwen

 • Pijn in het bekken
 • Pijn en branderig gevoel bij het plassen
 • Buikpijn
 • Bloedingen
 • Pijn tijdens seks
 • Veel vaginale afscheiding

Klachten bij mannen

 • Pijn in de teelbal
 • Afscheiding
 • Pijn bij het plassen

Mogelijke gevolgen
De gevolgen van een mycoplasma infectie zijn gelukkig niet groot, toch kun je er last van hebben en kun je andere ermee besmetten. Het is daarom belangrijk, ook als je zelf weinig klachten hebt, je toch te laten behandelen. Alleen daarmee kunnen we de transmissieketen stoppen.

Gevolgen bij vrouwen
Mycoplasma genitalium is een nog onbekende aandoening. Men onderzoekt de mogelijke gevolgen van deze infectie.

Gevolgen bij mannen
Ook bij mannen zijn de gevolgen van een mycoplasma-infectie relatief onbekend.

Wanneer is testen zinvol?
Mycoplasma geeft niet altijd (meteen) klachten. Iemand met Mycoplasma kan de infectie ondertussen wel doorgeven. Testen op mycoplasma is zinvol als er geen Chlamydia of Gonorroe infectie is aangetoond of wanneer een behandeling bij de Chlamydia of Gonorroe infectie niet aanslaat.

Een soa-test toont aan of je Mycoplasma hebt. Dit gebeurt door een urinetest (man) of een uitstrijkje (vrouw) heb je orale seks gehad dan is het raadzaam tevens een orale test te doen.

Behandeling
Mycoplasma wordt behandeld wanneer er klachten zijn en een infectie kan worden vastgesteld. Mycoplasma is te behandelen met een antibioticum. Let op: je bent na behandeling niet beschermd tegen een nieuwe mycoplasma-infectie.

Advies bij een positieve test
Ga bij een positieve testuitslag naar de dokter voor behandeling. Waarschuw sekspartners uit de afgelopen zes maanden (bij mannen geldt zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten).

Geen klachten, wel mycoplasma? Waarschuw je sekspartners van de laatste zes maanden.
Laat je binnen het jaar nog eens testen.

Hoe worden Chlamydia, Gonorroe en Mycoplasma overgedragen?

Gonorroe en chlamydia worden overgedragen door genitaal contact tussen penis en vagina of penis en anus, of oraal contact (pijpen). Het risico op overdracht van gonorroe of chlamydia door genitaal contact tussen vagina en vagina is klein, net als het risico bij gebeft worden. Het gezamenlijk gebruik van speeltjes of bevochtigde vingers kan wel een risico zijn.

Wanneer is het verstandig om een chlamydia en gonorroe test te doen?

Het is in de volgende gevallen altijd verstandig om een Chlamydia en Gonorroe test te verrichten.

 • Je hebt onveilig seksueel contact gehad of het condoom is gescheurd tijdens het vrijen.
 • Je bent gewaarschuwd door iemand met een Chlamydia-/Gonorroe-infectie.
 • Je hebt klachten die mogelijk duiden op een Chlamydia-/Gonorroe-infectie.
 • Je hebt een nieuwe relatie en wilt graag onbeschermd vrijen.
 • Bij een zwangerschapswens.
Wat is de inhoud van het SOA-testpakket?

De volgende items vind je in het soa-testpakket:

 • een heldere stap-voor-stap instructiefolder,
 • wattenstok (alleen in testkit voor vrouwen en bij orale test),
 • testbuis met vloeistof,
 • safetybag,
 • een (medische) retourenvelop.
Hoe worden de soa-testen Chlamydia & Gonorroe en Mycoplasma uitgevoerd?

Mannen verzamelen een urine monster.

Vrouwen verzamelen eenvoudig en pijnloos een uitstrijkje met een vaginale wattenstok.

Heb je orale gehad dan is het tevens raadzaam om een orale test te doen. Deze orale test is geschikt voor zowel vrouwen en mannen.

Positief getest op een SOA wat betekent dit en hoe verder?

Een positieve testuitslag wil zeggen dat er sprake is van een infectie. Gelukkig is deze infectie goed te behandelen. Het is belangrijk dat je je laat behandelen voor deze infectie. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts. Je kunt je testuitslag online via PostYourLab portal inzien, downloaden en printen. De print met je uitslag kun je meenemen naar je huisarts hiermee voorkom je dat je nogmaals getest moet worden.

Waarschuw sekspartners uit de afgelopen zes maanden (bij mannen geldt: zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten).