Vitamine D test

39,50

Vitamine D test

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de botopbouw door de calcium opname in de darm en uitscheiding door de nieren te reguleren. Krijg jij voldoende vitamine D binnen? Doe de test.

Daarnaast is vitamine D is onmisbaar voor een goede spier- en hersenfunctie, verschillende stofwisselingsprocessen
en de afweer.
De wetenschappelijke bewijzen stapelen zich op dat een hoge concentratie vitamine D in het bloed beschermd tegen ernstig verloop van een corona infectie. Wil je ook weten of je vitamine D gehalte op niveau is?

Beste bezoeker,

Tijdens deze zomervakantie gaan wij ons laboratorium volledig vernieuwen. Wij streven ernaar om op 1 September weer operationeel te zijn.

Onze excuses voor het eventuele ongemak. Wij hopen u dan weer terug te zien.

Met vriendelijke groet,
Team PostYourLab

 • Bloedonderzoek met een eenvoudige vingerprik, gewoon vanuit huis.
 • Professionele analyse in eigen gecertificeerd medisch laboratorium.
 • Uitslag binnen 24 uur na ontvangst op het laboratorium.
 • Voor 16.00u besteld dezelfde dag verzonden. Gratis verzending v.a. €50,-

Deze test meet de hoeveelheid vitamine D in je bloed.

Bepaling: vitamine D (25-hydroxy)

Onderzoek: bloed (vingerprik)

Rol van vitamine D 
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de botopbouw door de calcium opname in de darm en uitscheiding door de nieren te reguleren. Vitamine D is onmisbaar voor een goede spier- en hersenfunctie, verschillende stofwisselingsprocessen en de afweer. De wetenschappelijke bewijzen stapelen zich op dat een hoge concentratie vitamine D in het bloed beschermd tegen ernstig verloop van een corona infectie. Daarnaast lijken er steeds meer verbanden te bestaan tussen een laag vitamine D en auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, kanker en andere ziekten (zie tabel 1). Wil je ook weten of je vitamine D gehalte op niveau is?

Tabel 1: Overzicht van verschillende ziekten die onder andere in verband gebracht kunnen worden met een laag vitamine D.

Symptomen vitamine D tekort
Hieronder een overzicht van symptomen die passen bij een tekort aan vitamine D:

 • weinig energie
 • vermoeidheid
 • spierpijn
 • spierzwakte
 • spierkrampen
 • spiertrillingen
 • angstaanvallen
 • bloedend tandvlees
 • hyperventilatie
 • botklachten
 • gewrichtsklachten

Bronnen van vitamine D
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. In Nederland is de zon sterk genoeg om vitamine D in de huid te vormen tussen mei en september tussen 11 en 15 uur. De volgende vuistregel kan gehanteerd worden:

Als je schaduw langer is dan je lichaamslengte is de zon niet sterk genoeg om vitamine D te vormen

Ontblootte armen, hals en gezicht dienen 20-30 minuten te worden bloot gesteld aan de zon. Personen met een donkere huidskleur hebben een langere blootstelling nodig.
De andere belangrijkste bron van vitamine D is vette vis zoals zalm, haring, makreel en paling waarbij een minimale hoeveelheid van 200 gram vette vis per dag een vereiste is.

Vitamine D streefwaarde
In Nederland worden streefwaarden gehanteerd opgesteld door de Gezondheidsraad1. Een vitamine D boven de 50 nmol/L in bloed wordt door de gezondheidsraad als normaal beschouwd. Dit laatste advies van de gezondheidsraad dateert alweer van 2012 en is alleen gebaseerd op de botfunctie van vitamine D. Andere mogelijke beschermende functies van vitamine D zijn niet meegenomen in dit advies. Recente Europese richtlijnen2 gaan liever uit van een vitamine D concentratie boven de 75 nmol/L.

Mijn vitamine D is bekend en dan?
Gebruik de calculator als je wilt weten hoeveel units vitamine D je te kort komt om tot een gewenst concentratie vitamine D te komen. Klik hier om direct naar de calculator te gaan.

1Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D, Gezondheidsraad, 2012
2European Journal of Endocrinology, 2019:180; 23-54

Hoe werkt de PostYourLab-methode?
Bestellen test
Je ontvangt een brievenbuspakketje met alle materialen om eenvoudig bloed te verzamelen via een vingerprik. Je volgt online stap voor stap de video-instructies en meld je monster aan via het beveiligde online platform.

Verzending bloedmonster 
We maken gebruik van een unieke bewaarvloeistof waardoor je bloed geconserveerd wordt en per brievenpost verstuurd kan worden.

Uitslag
Na ontvangst van het bloed op het laboratorium is de uitslag van de test meestal dezelfde werkdag bekend. Je ontvangt een sms-bericht waarmee je de testuitslag online kunt inzien en downloaden. De testuitslagen worden voorzien van een heldere toelichting.

 

Extra informatie

Gewicht0,120 kg
Gezondheidsthema

Vitaminen mineralen

Gezondheidstesten speciaal voor

Mannen, Vrouwen

Mijn doelstelling is

Gewicht- en vetreductie, Gezondheid en welzijn verbeteren, Inzicht in voeding en dieet, Sportprestaties verbeteren

Suggesties