Wat is het doel van de overgang test?
Zit ik in de overgang? Met de testen in dit pakket krijg je een indicatie of er factoren aanwezig zijn die de aanwezigheid van de overgang ondersteunen.
Per test krijg je een duidelijke uitleg over het doel van de test en een rapportage over wat de uitslag voor jou betekent.
Bepaling:
AMH (Anti-Mulleriaans Hormoon)
LH (Luteïniserend Hormoon)
FSH (Follikel Stimulerend Hormoon)
Onderzoek: bloed (vingerprik)
Uitleg:
Wat is de overgang?
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen die gemiddeld tussen het 40e en de 60e levensjaar plaatsvindt en duurt zo’n 4 jaar. Tijdens deze fase worden menstruaties onregelmatig en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. De menopauze vindt gemiddeld rond het 50e levensjaar plaats. De overgang markeert de periode waarin de voorraad eicellen op raakt en de hormoonspiegels daar geleidelijk op worden aangepast. Na de overgang is een vrouw niet meer vruchtbaar.
Wat wordt er getest
AMH
AMH (Anti-Mulleriaans Hormoon) wordt geproduceerd door de groeiende follikels in je eierstokken. De hoeveelheid AMH in je bloed is een betrouwbare voorspeller van je voorraad aan eicellen.
LH
LH wordt aangemaakt door een kleine klier in de hersenen (de hypofyse). LH is sterk betrokken bij de ovulatie (de eisprong), dit is het moment dat de eicel uit de follikel vrijkomt en de eierstok verlaat.
Als je LH-niveaus niet in balans zijn, kun je onregelmatige menstruaties hebben. Een hoog LH-gehalte i.c.m. een verhoogd FSH kan een teken zijn dat je in de menopauze bent.
FSH
FSH stimuleert de groei van het follikel, dit is de eicel terwijl het nog in de eierstokken zit.
FSH helpt bij het reguleren van je menstruatiecyclus en speelt een sleutelrol bij de eicelproductie en ovulatie. Als je FSH niet in balans is, kan dat je vruchtbaarheid beïnvloeden.
Wanneer kies je voor het overgang bloedonderzoek?
Heb je veel last van hormonale overgangsklachten en/of wil je meer inzicht wilt hebben in je hormonen die de menopauze kunnen beïnvloeden, kies je voor deze overgang test.
De meest gehoorde klachten tijdens de overgang zijn opvliegers, gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, verlies van libido (oftewel geen zin in seks) en vaginale droogheid. Met dit onderzoek krijg je meer inzicht over de overgang.
Let op: Dit pakket is alleen geschikt voor vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken (denk aan de anticonceptiepil, een implantaat, een spiraaltje, etc.). Dit pakket is ook niet geschikt bij gebruik van oestrogeen- of steroïdenpreparaten (bijvoorbeeld DHEAS) bij overgangsklachten. Het moment van bloedafname is niet van invloed op de interpretatie van de testen.
Hoe het werkt?
Bestel je test en verzamel een sample
Je ontvangt een brievenbuspakketje met alle materialen om eenvoudig bloed te verzamelen via een vingerprik. Je volgt online stap voor stap de video-instructies en meld je monster aan via het beveiligde online platform.
Verzending bloedmonster
We maken gebruik van een unieke bewaarvloeistof waardoor je bloed geconserveerd wordt en per brievenpost verstuurd kan worden.
Uitslag
Na ontvangst van het bloed op ons eigen gecertificeerde laboratorium wordt het bloed betrouwbaar getest. De uitslag van deze test is, na ontvangst van je sample op ons lab, binnen 5 werkdagen bekend. Je ontvangt een sms-bericht waarmee je de testuitslag online kunt inzien en downloaden. Alle testuitslagen worden gevalideerd door onze klinisch chemicus. De testuitslagen worden voorzien van een heldere toelichting.
Wat zegt de testuitslag?
De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.
Wat belangrijk is om je te realiseren is dat labonderzoek ondersteunend kan zijn om de menopauze aan te tonen maar dit niet kan vaststellen.